Шутановац: Све промене кретале из Београда

Готово све промене у Србији кретале су из Београда и очекујем да то буде и сада случај, изјавио је "Фонету" кандидат за градоначелника коалиције "Да ослободимо Београд" Драган Шутановац и објаснио да је противник те коалиције "овај режим" са којим, после избора, сигурно неће бити партнер у власти.

Београд јесте светионик Србије и очекујем да промене крену и овог пута из Београда, предвидео је он и проценио да ће, после правно обавезујућег споразума Београда и Приштине, бити парламентарних избора, отприлике 2019. године.

Наша коалиција ће наставити да сарађује, најавио је Шутановац, јер се ми нисмо скупили зарад једног изборног циклуса, већ сматрамо да је време да дође до промена у Србији.

Упитан о резултату коалиције на београдским изборима, Шутановац је одговорио да никад није лицитирао са процентима, убеђен да "прелази цензус и да то уопште није тема".

Он је, при томе, указао да неки, који себе називају истраживачима, а све време су креатори јавног мнења, коалицији "Да ослободимо Београд" не дају адекватне прогнозе.

А, ако ме питате шта је успех, истакао је Шутановац, то је да коалиције које су наспрам ове власти, после избора 4. марта, направе договор о формирању нове власти.

Према његовом ставу, за коалицију Демократске странка, Нове странке, Социјалдемократске странке и Зелене еколошке странке, партнери нису оне странке које су сада на власти.

Напомињући да ће се тек видети ко ће од осталих прећи цензус, Шутановац је поручио да не види социјалисте као могуће партнере, као што не види ни Српску напредну странку (СНС) или њихове коалиционе партнере.

На питање да ли би коалиција "Да ослободимо Београд", у случају бољег резултата противкандидата Драгана Ђиласа, њега и подржала за градоначелника Београда, Шутановац је узвратио да ће се о томе разговарати после избора. Питање подршке биће условљено питањем програма који смо понудили грађанима, јер сматрамо да је наш програм најцелисходнији и најреалнији, оценио је Шутановац, истичући да је "наша листа засигурно најбоља коју је ДС икада понудила грађанима". 

Предочио је да ће се инсистирати да квалитетни, људи са искуством, дођу на позиције да управљају Градом, "али не да то буде подела по квотама, како је било у неко раније време".

"ДС се није бавио другим листама и кандидатима" 

Шутановац сматра да ДС није отворила ниједан фронт према опозицији, нити се бавила другим листама и кандидатима, већ да је, напротив, у овој кампањи најнападанија странка.

Интересантно, када се напада ДС, то не изазива неку велику бригу, приметио је Шутановац, али ако ДС некоме одговори, онда је то кварење хармоније у опозицији.

Шутановац је објаснио да он лично и коалиција "Да ослободимо Београд", ниједног момента ове изборе нису претворили у изборе за "месију опозиције".

Инсистрамо на томе да се уважи оно што је чињеница, а то је да су све промене у прошлости изведене захваљујући ДС и да је ДС носећи стуб промена у Србији, оценио је Шутановац.

Поновио је да се коалиција "Да ослободимо Београд" не такмичи са опозицијом и опет нагласио да је "наш противник овај режим".

Од 2012. године, према ставу Шутановца, нема фер кампања у Србији, док је приступ у медијима ограничен, али је сада ситуација да је ДС ограничен наступ и у неким опозиционим медијима.

Указује да власт жели да излазност буде што мања, јер захваљујући организацији и такозваним "капиларним гласовима", СНС рачуна да ће извести на гласање сигурне бираче.

То је мањина у Београду и, уколико Београђани одговоре да не желе ову власт, да желе да је смене и изађу на гласање, сигуран сам да ће 5. марта неко други формирати управу Града, рекао је Шутановац.

Нико не прижељкује немире, наша идеја је да победимо у фер условима, да победимо хемијском оловком, а не на улици, рекао је Шутановац, реагујући на изјаву председника СНС Александра Вучића да ће честитати противницима победу, уколико то буде случај, али да немире неће дозволити.

Преиспитивање уговора 

Зашто они призивају те немире, упитао је Шутановац, који може само да претпостави да је то жеља да се мотивише њихово бирачко тело да одбрани Вучића, јер се плаше резултата који већ 4. марта увече могу бити негативни за њих.

Најављујући шта ће у том случају бити приоритет коалиције "Да ослободимо Београд" у првих 100 дана, он је рекао да ће најпре бити преиспитани сви уговори који се тичу "Београда на води", тендера о набавци јелке и изградњи фонтане.

Паралелно ће се припремати дигитални уџбеници и биће плаћано предшколско образовање онима који немају новца, додао је Шутановац и рекао да ће се радити и на новој саобраћајној мрежи, јер ГСП није искоришћен у мери у којој је потребно.

Анализираће се и сва радна места у Градској управи и јавно-комуналним предузећима, напоменуо је Шутановац, пошто искуство показује да велики број људи који су тамо запослени по уговору о делу у ствари ради кампању за СНС.

Ми нисмо коалиција која обећава бесплатан превоз за све, бесплатне вртиће, не обећавамо брзи метро и не продајемо карте за метро, који се не може изградити у четири године. Све што смо дали као обећања су реална на бази анализа људи који имају знања и искуства, нагласио је Шутановац.

Међутим, сматра да се данас свако ко каже да ће раскинути уговор о "Београду на води" и порушити те куле у ствари бави популизмом и демагогијом. Оно што може да се уради и што ћемо урадити јесте да спроведемо озбиљну правну експертизу да видимо да ли је могуће раскинути тај уговор, а да то не кошта грађане Србије, рекао је Шутановац.

Објаснио је да намерно каже Србије, јер је могуће да је штета у милијардама евра, уколико се једнострано раскине уговор, који је можда и направљен да би се једног момента раскинуо у корист страног партнера, а на штету свих грађана Београда.

Шутановац је навео и да је у овом тренутку тешко рећи шта би могала бити садржина правно обавезујућег споразума са Приштином, али је чињеница да је Европска унија тим споразумом обавезала Србију, уколико жели напредак у европским интеграцијама.

По сазнањима Шутановца, то ће бити 2019. године, пошто је време одлагања решења проблема за нама. "Вучић ће морати да повлачи фигуре и да нам коначно саопшти каква је његова визија, јер је идеја дијалога око косовског решења питање популизма и маркетинга", оценио је Шутановац и закључио да се разговор о томе не води ни у парламенту Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару