Осумњичени за напад на активисте СНС-а пуштен да се брани са слободе

Активисти СНС који су пријавили да су претучени, донели су повредне листе, а капетан војске је изашао из свог стана да се у улазу зграде физички обрачуна са њима, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

"Људи су звонили на улаз, ушли су, а он је изашао из свог стана да види ко је то у улазу и да се физички обрачуна са њима. Тај човек изашао је из свог стана, припадник је специјалних јединица, држава га је платила и тренирала да штити ову земљу, а не да се обрачунава са децом у Београду", рекао је Стефановић новинарима, поводом јучерашњег инцидента када је капетан В. М. приведен због напада на активисте СНС.

Стефановић каже да "ни у једном тренутку" није било битно да ли се ради о капетану војске, или о било ком другом грађанину, пошто, истиче, било какво насиље није допустиво, а, како додаје, сада се "покушава створити" атмосфера да су ти људи криви за то што су добили батине.

"Неког је дозвољено претући, а неког не смете ни да погледате попреко. Мислим да није дозвољено ни једно ни друго, али не смемо да правимо ситуацију која оправдава насиље. Изашао је и физички се обрачунава са девојком од које је дупло тежи. У чему је ту витештво? Та девојка ништа није урадила за шта би заслужила ударац у главу, али много ме више забрињава то што се овде не чује глас осуде", рекао је министар.

Према његовим речима, активисти СНС отишли су у Клинички центар да узму повредне листе, а осудио је "покушај да се умањи и релативизује насиље у тој ситуацији".

"Када неко ко припада СНС-у добије батине, онда то није насиље, то је потпуно у реду, то треба да се оправда и таква врста насиља оправдана је у друштву. То је потпуно скандалозно и апсолутно недопустиво. То морамо да схватимо и мислим да би ту помогла и једна јединствена порука, да не постоји било каква врста изузетка, или релативизације било каквог насиља", истиче Стефановић.

Министар је, упитан каквим списковима располаже СНС и да се "многи жале" да им активисти те странке долази на врата и да то доживљавају као вид застрашивања, рекао да СНС има само спискове њених чланова, симпатизера, сигурног гласа, те да се тако ради у САД, Немачкој, Енглеској.

"Ми смо велика политичка организација која има више од 600.000 чланова у Србији, наши активисти дошли су до података радом на штандовима, а наши чланови су својим потписом дали добровољни пристанак да ми можемо да користимо њихове податке када их обилазимо. У сваком улазу у земљи имамо неког члана и наши људи врше анализу - да ли су платили своју чланарину, да ли желе да подрже странку на изборима - то се зове акција 'сигуран глас'", објашњава Стефановић, који је и високи функционер СНС.

Капетан Војске Србије М. В. (41) који је био ухапшен због напада на активисте те странке саслушан је у Првом основном тужилаштву у Београду, након чега је пуштен да се брани са слободе.

Портпаролка тужилаштва Александра Ђенадић навела је за Танјуг да је осумњичени саслушан поводом сумње да је извршио кривично дело насилничко понашање, након чега му је укинуто задржавање.

"У даљем току поступка биће испитани сведоци, након чега ће бити донета одлука о даљем поступању", рекла је Ђенадићева.

М. В. је јуче био задржан по налогу тужилаштва због сумње да је на Звездари физички напао двоје активиста СНС-а Н. Г. и Н. С. и том приликом им нанео повреде и отео страначке материјале.

Српска напредна странка је претходно саопштила да је мушкарац ударио Н. Г. руком у пределу носа, а девојку Н. С. ошамарио и гурнуо у пределу груди, отео им страначки материјал који су носили, уз псовке и најтеже увреде.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару