ДЈБ: Одбачена иницијатива о гласању у иностранству

Покрет Доста је било саопштио је да је Градска изборна комисија одбацила њихову иницијативу да се грађанима Србије који бораве у иностранству омогући да гласају на локалним изборима.

"Градска изборна комисија на овај начин ограничава изборно право нашим грађанима који бораве у иностранству, позивајући се на сопствену вишедеценијску лошу праксу", наводи се у саопштењу ДЈБ-а.

Како подсећају, ДЈБ је упутио захтев ГИК-у и Министарству спољних послова да омогуће гласање у иностранству на предстојећим изборима у Бору, Београду и Аранђеловцу, заказаним за 4. март.

Додају да је Покрет прошле године предао законски предлог којим се укида решење по којем је гласање у амбасадама Србије организовано једино, кажу, ако се пријави 100 бирача.

"С обзиром на то да постоји пракса гласања у иностранству на парламентарним и председничким изборима, не постоји разлог да се она не примени и када су у питању локални избори и да се свим грађанима омогући Уставом загарантовано право да бирају и да буду бирани", наводи се у саопштењу.

Ослободити стартапове пореза прве две године

Српски покрет Двери, као меру подршке стартаповима, малим, средњим предузећима, предлаже ослобађање плаћања пореза и доприноса на зараде прве две године пословања, рекао је данас потпредседник тог покрета Предраг Митровић.

Као другу меру подшке стартап привредницима и преузетницима у прве две године пословања, Двери креаторима политике локалног економског развоја предлажу да се стартап преузетницима у прве три године пословања омогући коришћење пословног простора града без накнаде, као и њено плаћање у износу од 50 одсто до пете године рада, саопштено је из Двери.

Према Дверима, трећа мера подшке стартап привредницима и преузетницима, била би да специјализоване развојне агенције дају подршку у смислу анализе пословног окружења, проналажења заинтересованих страна и партнера, саветодавне услуге у сегменту административних, књиговодствених и рачуноводствених услуга, као и у сегменту рекламе, продаје, пословно планирање, саветовање, као и финансијско саветовање, обука и тренинг.

Из Двери сматрају да се релевантни закони и стратегије не спроводе у потпуности, као и да су неки од постојећих прописа застарели, те "ометају активности" иновативних и глобално оријентисаних фирми.

Такође, Митровић је навео да недостају доступне детаљне информације о препрекама са којима се суочавају предузетници, чиме се, по његовом мишљењу спречава креирање делотворних механизама подршке, што Двери желе да промене предлогом конкретних мера.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару