Пајтић: Тужићу Шутановца и сараднике због клевета

Бивши председник ДС-а Бојан Пајтић најавио је да ће тужити лидера демократа Драгана Шутановца због клевета да су он и Драган Ђилас од 2012. странку увели у дугове. Шутановац није желео да коментарише тужбу.

"Због поновљених ужасних клевета, немам избора. Подносим тужбу против Шутановца и свих који у блаћењу учествују", навео је Бојан Пајтић на свом Твитер налогу.

На Фејсбуку је опширно образложио зашто ће "тужити Шутановца и сараднике", навевши да је Шутановац "бестидном клеветом" да је он (Пајтић) један од оних који су "девастирали ДС" симболично најавио пуштање у медије "памфлета под називом Извештај радног тела за утврђивање финансијског стања и контролу начина трошења финансијских средстава ДС-а".

"Свестан сам да су ужасне лажи, напредњачког типа, које су се појавиле у том 'документу', усмерене на то да се нанесе што већа штета опозицији на београдским изборима, пре свега, Драгану Ђиласу и Александру Шапићу, као носиоцима две, потенцијално најјаче листе на тим изборима", навео је Пајтић.

Додао је да, будући да је он сам политички пензионер, није био "примарна мета", али да има "прилично јасну слику због чега Драган Шутановац овако урушава опозицију на једином нивоу на коме она данас може поразити и угрозити режим – нивоу Београда".

"Претпостављам да је сваком јасно и коме једино иде у прилог овакво његово понашање", навео је Пајтић.

Додаје да се у "извештају Шутановчеве комисије, поред тешких клевета и увреда на рачун мање-више свих појединаца који су заузимали одговорне позиције у ДС-у", налазе и одређене чињенице, међу којима и та да је ДС већ годинама у блокади због штетних уговора са фирмом "Communis", "чија су последица биле обавезе од 7,9 милиона евра".

Пајтић каже да је последица тога била да је ДС из изборне кампање изашао са дугом од преко пет милиона евра, да тај дуг отплаћује и данас.

"Интересантно је да су Шутановцу и његовој комисији сви криви за 'девастацију' странке, сем потписнице уговора са агенцијом 'Communis' – његове потпредседнице и најближе сараднице Тамаре Трипић", навео је Пајтић.

Додаје да се у извештају помињу три "по налазу Шутановчеве комисије, наводно, спорна уговора" које је он сам потписао и наводи да би "сва та три уговора апсолутно потписао и дан-данас".

Један од тих уговора којим је, како каже, "наводно, нанео штету странци" јесте уговор о поравнању са компанијом "Мултиком груп" Драгана Ђиласа.

"Пре закључења овог правног посла, Ђиласова компанија је, уговором о уступању потраживања са Развојном банком Војводине, откупила дуг ДС-а од те банке. На то, да ли ће компанија 'Мултиком груп' откупити дуг ДС-а од Развојне банке Војводине нико од нас из ДС-а као дужника, наравно, није могао да утиче", тврди Пајтић.

"Ђиласова компанија откупила дуг" 

Како каже, у извештају се "свесно забашурује најважнија чињеница".

"Ђиласова фирма је откупила наш дуг од РБВ за 49,4 милиона динара, а ми смо, као дужник, да бисмо зауставили принудну продају имовине чланова ДС-а, били принуђени да са његовом компанијом, као новим повериоцем, закључимо уговор о поравнању. Уговор је склопљен у идентичном износу. Дакле, упркос клеветању да је уговор штетан, он са собом није донео ни један једини динар нових обавеза ДС-у", навео је Пајтић.

Уговор је, каже, закључен у тренутку када руководство РБВ покреће поступке исељења и принудног извршења на имовини двадесетак чланова ДС-а који су заложили свој кров над главом да би кредит странке био обезбеђен.

"Да Ђилас није преузео дуг, чланови ДС-а који су се жртвовали за њу остали би бескућници, јер би их банка иселила и на јавној продаји продала њихове непокретности", навео је Пајтић.

Осврнуо се и на уговор који је склопљен са једном агенцијом за потребе предизборне кампање, који је, како каже Пајтић, вредан око 8.000 евра.

"Дакле, нису спорни уговори које је потписала Тамара Трипић, који су обавезали странку да исплати осам милиона евра, али су страшно спорни уговори које сам потписао ја, чија је вредност 8.000. Спорни су јер је нека од секретарица заборавила да на њих удари печат. Уговор, који је у целости испуњен, пуноважан је без обзира на то да ли има недостатака у форми, односно, где је печат и има ли га на тексту правног посла", навео је Пајтић у образложењу.

На крају је навео да је због клевета већ поднео тужбе против неколико функционера власти и медија, али да није могао ни да сања да ће га за "финансијске малверзације" оптуживати неко из његове странке.

"Прећутао сам лажи које неки људи месецима преносе по странци. Без тужбе или било какве правне акције и преко Шутановчеве скандалозне изјаве од пре неколико дана. Немам на рачуну 300.000 евра, немам пашњак вредан милион евра на Врачару, немам колекцију баснословно скупих сатова. И не требају ми. Из политике сам изашао мирне савести и чистог образа, вративши се каријери универзитетског професора", рекао је Пајтић.

Шутановац је недавно изјавио да су "они који су дошли на чело ДС-а после 2012. незнањем, али и лошим одлукама, девастирали странку у бирачком телу, али и финансијски је увели у огромне дугове".

Лидер ДС-а је потврдио да мисли управо на Ђиласа и Пајтића.

Председник ДС-а Драган Шутановац данас није желео да коментарише тужбу коју је против њега најавио Бојан Пајтић.

"Немам коментар", кратко је рекао Шутановац новинарима који су га питали о томе након састанака са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

Иначе, како се може видети на сајту Народне банке Србије, дуг ДС-а по блокади на данашњи дан износи око 84,1 милион динара, а рачуни странке блокирани су укупно 1.097 дана.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару