"Зграда Железничке станице постаће објекат културе"

Кандидат за одборника у Скупштини града Београда са листе "Александар Вучић-Зато што волимо Београд" и директорка Историјског музеја Србије, Душица Бојић, најавила је да ће зграда старе Железничке станице постати објекат културе, јер ће се ту налазити Историјски музеј.

Душица Бојић је у друштву градског архитекте Милутина Фолића обишла зграду старе Железничке станице и истакла да ће премештањем експоната бити решен проблем недостатка простора у музеју.

"После отварања Музеја савремене уметности, најаве отварања Народног музеја 28. јуна и данашње најаве отварања Историјског музеја у старој згради Железничке станице, јесу примери улагања у инфраструктуру и подизање нивоа културних и историјских садржаја у граду", указала је Бојићева.

Како је најавила, у унутрашњости зграде Железничке станице биће стална изложбена поставка која ће бити везана за настанак српске државе.

Истиче да већи број културних и историјских садржаја привлачи и туристе, који ће, када зграда буде адаптирана у музеј, моћи да сазнају како је настала српска држава и прошетају се кроз њене сегменте.

Милутин Фолић, градски архитекта, рекао је да ће се на платоу испред будућег музеја налазити споменик Стефану Немањи, за који је расписан конкурс, а чим буде завршен, за њим ће бити расписан и конкурс за будући изглед Савског трга и Железничке станице.

"Зграда старе Железничке станица мења своју функцију - споља ће бити реконструисана новим фасадама, а изнутра ће бити испуњена историјским садржајима", истакао је Фолић.

Према његовим речима, иза станице биће паркинг на неколико подземних нивоа, а изнад паркинга парк са фонтанама.

Стефановић: Влада давала реална обећања, која је и испунила 

Страначке активности у оквиру кампање имали су и Небојша Стефановић и Горан Весић.

У оквиру кампање СНС-а председник Градског одбора Београда Српске напредне странке Небојша Стефановић разговарао је са становницима насеља Бањица и поручио да је основни циљ Српске напредне странке да општинска, градска и републичка власт буду тим у решавању захтева грађана.

"Ми смо спремни да са вама радимо, одредили смо општину као контакт тачку у којој ће се завршавати пројекти, где ће на једном месту моћи да се прикупи сва документација и реши сваки проблем", рекао је Стефановић грађанима.

Како каже, важно је да се грађани питају у шта желе да се улаже новац који припада општинама, граду и држави, и то не само за основне потребе, попут водовода, канализације и инфраструктуре, већ и за унапређење квалитета живота кроз јачање културних садржаја.

Истакао је да је важно постављати реалне циљеве и да је Влада давала реална обећања која је и испунила, те подсетио да је за свега три године капацитет обданишта повећан за 20.000, а да је цена услуге смањена са 9.500 на 5.500 динара.

Весић: Сви делови Араповца и Миросаљаца имаће воду до краја 2019.

Страначке активности у оквиру кампање имао је и Горан Весић који је током посете Лазаревцу и околним насељима, најавио да ће сви делови Араповца и Миросаљаца имати воду до краја 2019.

"Свако домаћинство лазаревачких насеља Араповац и Миросаљци ће до краја 2019. године имати градску воду, а са истог цевовода воду ће следеће године добити и житељи Стрмова и Пркосаве", најавио је Горан Весић, током разговора са становницима насеља Араповац, Миросаљци и Степојевац.

Весић је у Степојевцу рекао да 80 одсто тог насеља већ има градску воду.

"Остали су делови који нису били завршени, јер нису били предвиђени пројектом. Када је ЈКП 'Београдски водовод и канализација' радио пројекат није предвидео све кракове и завршено је оно што је у пројекту'', рекао је Весић.

Додаје да ће у наредних месец и по до два почети радови на водоводу у остатку села како би сви добили градску воду.

У разговору са грађанима, Весић је навео да ће општина Лазаревац у наредном периоду изградити вртић јер постојећи нема довољно капацитета.

Најавио је да ће бити завршена и реконструкција дома културе, изградња капеле на сеоском гробљу, те да ће се убудуће наставити и са радовима на асфалтирању улица.

"За развој приградских делова града уложено 350 милиона евра" 

Истакао је да је град Београд у последње четири године издвојио 350 милиона евра за развој приградских делова града.

"Не постоји село или насеље на територији Београда у коме нешто нисмо урадили. Знам да има много више проблема, али ако овако будемо наставили да радимо и ако сваке године будемо решавали проблем по проблем доћи ћемо у ситуацију да кажемо да је већина проблема решена", нагласио је Весић.

Наводећи да је актуелна градска власт наследила 1,2 милијарде евра дуга, он је рекао да је враћено 500 милиона евра.

"За те паре могли смо да урадимо 250 школа, 250 вртића, 5.000 фасада или три 'Пупинова моста'. Толико смо могли да урадимо за те паре кјоје смо морали да вратимо банкама", рекао је Весић.

Додао је да је ситауција сада стабилизована и да у буџету има много више новца који може да се улаже у разне пројекте.

Навео је да садашња градска власт подједнако третира све делове града јер, како је истакао, сви морају да имају воду, пут, канализацију и јавни превоз.

"Трудимо се да више улаземо у приградске делове града јер су били запостављени, а сви морају да имају исте услове. Био сам овде и поново ћу доћи, као и у свако друго насеље у Београду јер то је мој посао", додао је Весић.

Мештанима је поручио да, када виде да се председник Србије Александар Вучић састаје са светским државницима, то значи да је земља политички стабилна.

Истакавши да је свака политика добра ако је корисна за грађане, Весић је подвукао да је важно да се настави јединствена политика општине, Града, Владе Србије и председника Србије.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару