"Победа Вучића значајна за стабилизацију земље"

Велика победа српског премијера Александра Вућича на председничким изборима 2. априла, могла би да помогне у стабилизацији земље, оценила је високо рангирани војни официр САД и НАТО Мишел Хауард.

Мишел Хауард, која је први женски адмирал америчке морнарице, рекла је у интервјуу Ројтерсу да се Александар Вучић кандидовао за председника уз обећање да ће задржати земљу на путу ка Европској унији, што захтева "демонстрацију економске стабилности".

"Уколиико је озбиљан, онда мислим да је то корисно за земљу. Док испуњавате све те критеријуме, могу само да замислим да је то корисно за успостављање стабилности и безбедности Србије", рекла је Мишел Хауард, која командује заједничким снагама НАТО у Напуљу и која командује америчком морнарицом у Европи и Африци.

Сматра да уколико Вучић испуни своје обећање да ће наставити приближавање своје земље ка ЕУ, онда ће Србија "задржати равнотежу између руског утицаја и остатка југоисточне Европе".

Хауардова је, истовремено, изразила наду да би "исконструисане провокације" између Београда и Приштине, које су се догађале претходних месеци, могле да се стишају сада када су избори завршени.

"Сада када су избори завршени можда ће лидери поново да се фокусирају на своје земље и владе. То се ја надам", рекла је Хауардова.

Према њеним речима, балкански регион и даље преставља "подручје од велике забринутости" за америчку војску и НАТО.

Изразила је и своје запрепашћење због тога колико су напети односи између Београда и Приштине, скоро две деценије након рата.

"Сваки пут кад разговарам са неким ко је из тог региона, они ме само подсете да је велика бол у овом делу света, да се мртви сахрањују, али туга не. То је веома сложено окружење", рекла је Хауардова.

Британска агенција осврнула се у тексту и на демонстрације у Београду, наводећи да се на њима окупило више хиљада студената и других демонстраната, који Вучића виде као аутократу и оспоравају његову победу.

Ројтерс оцењује и да ће Вучић задржати власт кроз своју Српску напредну странку и наставити да балансира између Запада и Русије, иако је функција председника у Србији у великој мери церемонијална.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару