Вучићу и даље пристижу честитке

После победе Александра Вучића на изборима за председника Републике, и даље пристижу честитке званичника из света и региона.

Амбасадор Италије у Београду Ђузепе Манцо честитао је Александру Вучићу на победи у своје име и уручио честитке италијанског председника Серђа Матареле и премијера Паола Ђентилонија.

Манцо је Вучићу пренео позив председника Матареле да по преузимању дужности председника Србије посети Италију, што је српски премијер прихватио, изражавајући захвалност италијанском државном врху на ангажовању у развоју билатералних односа двеју земаља и снажној подршци Србији у спровођењу реформи, европским интеграцијама и регионалној сарадњи.

Премијер Вучић је истакао важност предстојећег Самита у Трсту, у оквиру Берлинског процеса, за сарадњу у региону. Навео је да се нада да ће бити постигнути конкретни договори за даље инфраструктурно повезивање и сваку врсту економске сарадње која би била на добробит становника Западног Балкана.

Двојица саговорника су разговарали и о новим италијанским инвестицијама у Србији, оцењујући да добри резултати економске политике Владе Србије подстичу интерес страних инвеститора.

Амбасадор Манцо је представио премијеру Вучићу иницијативу за промовисање културног наслеђа Србије као могућег извора економског раста.

Српски премијер и италијански амбасадор су потврдили спремност да се током године организује четврти Самит Србија–Италија и закључили да би та четврта заједничка седница двеју влада, чији би домаћин била Србија, дала подстицај јачању политичког дијалога и економске сарадње, саопштено је из Владе Србије.

И Алијев, Иванов и Пахор позвали Вучића у посете

Азербејџански председник Илхам Алијев честитао је премијеру Александру Вучићу на избору за председника Србије, истичући да је убеђен да ће и даље бити улагани заједнички напори у смеру продубљивања пријатељских односа и сарадње између Азербејџана и Србије.

Алијев је Вучића позвао у званичну посету Републици Азербејџан у, како је навео, погодном тренутку, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима. Навео је да се "с топлином сећа њихових сусрета и размењивања мишљења".

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Македоније Ђорђем Ивановим и председником Словеније Борутом Пахором, који су му такође упутили честитке за победу на председничким изборима у Србији и позвали да посети њихове земље.

Председник Иванов изразио је наду да ће односи Србије и Македоније убудуће бити још бољи и да ће две земље заједнички радити на одржању мира и стабилности у региону.

Председник Пахор је позвао Вучића да присуствује састанку у оквиру процеса Брдо-Бриони који ће у јуну бити одржан у Словенији, што је премијер Вучић прихватио, истакавши да је неопходно наставити процес Брдо-Бриони ради јачања економске сарадње и повезаности земаља Западног Балкана кроз регионалне инфраструктурне пројекте.

У честитки председника Грчке Прокописа Павлопулоса наглашава се очекивање да ће током Вучићевог мандата бити додатно оснажене везе две земље.

Павлопулос је уверен да ће током Вучићевог председничког мандата бити оснажене "традиционалне везе и плодна и конструктивна сарадња двеју земаља на обострано задовољство и у корист напора за очување стабилности региона", саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

И чешки председник Милош Земан честитао је Вучићу изразивши задовољство што су односи две земље пријатељски и неометани и да се успешно развијају у многим областима.

Подсетивши на његову посету Србији и пријем председника Николића у Прагу, навео је да је уверен да ће се пронаћи прилике да се и њих двојица сретну како би се наставио позитиван тренд и допринело јачању односа између Чешке и Србије“, преноси Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Чепурин: Вучић добио мандат да настави своју политику

Руски амбасадор Александар Чепурин изјавио је да је победа Александра Вучића на председничким изборима знак да су бирачи у Србији позитивно оценили политику премијера и дали му мандат да ту политику настави, како би земљи осигурао мир, безбедност и економски напредак.

Александар Чепурин је, на састанку са Вучићем, истакао да ће Русија наставити да развија свеукупне односе са Србијом у обостраном интересу, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић је потврдио учешће делегације Србије на Санктпетербуршком форуму у јуну ове године на највишем нивоу, наводећи да ће то бити прилика да се продуби војнотехничка, индустријска, пољопривредна и научна сарадња двеју земаља.

Поводом терористичког напада у Санкт Петербургу, премијер Вучић је још једном изразио најдубље саучешће, са уверењем да ће руска држава знати да се избори са безбедносним изазовима.

Чепурин је, уз личне честитке за победу на председничким изборима, премијеру уручио и писма са честиткама председника и премијера Руске Федерације, Владимира Путина и Дмитрија Медведева.

Столтенберг: Вучић права особа за председника

И генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг честитао је Вучићу поручивши да је он права особа за ту значајну улогу у времену пуном изазова за Србију и шири Западни Балкан.

Столтенберг је истакао да је у протеклих неколико година, захваљујући Вучићевом вођству, партнерство Србије са НАТО-ом значајно унапређено "уз видљиве резултате у бројним областима и пуно уважавање неутралности Србије и њене избалансиране спољне политике".

Такође је Вучићу упутио позив да посети седиште НАТО-а у функцији председника Србије, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

"Функција коју ћете преузети носи значајан политички утицај и морални ауторитет. Ви сте очигледно права особа за ту значајну улогу у времену пуном изазова за Србију и шири Западни Балкан", навео је у Столтенберг у честитки.

Вучић је примио честитку и од оснивача и председника Светског економског форума у Давосу Клауса Шваба, у којој између осталог, каже да је уверен у Вучићеву одлучност како би се превазишли изазови са којима се Србија тренутно суочава.

"Честитам вам победу на председничким изборима. Желим вам много успеха и среће у обављању ваше нове дужности. Уверен сам да ће вам истрајност и одлучност помоћи да превазиђете изазове са којима се Србија тренутно суочава", истиче се у честитки.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару