Која су овлашћења председника Србије?

Изабрани председник Александар Вучић преузеће дужност када актуелном шефу државе Томиславу Николићу истекне мандат 31. маја. Следи избор председника Владе, а аналитичари верују да су и на министарским функцијама могуће промене.

"Безброј је проблема које морамо да решимо у наредна два месеца, ја сам председник Владе наредна два месеца", рекао је Александар Вучић, изабрани председник Србије.

За нешто мање од два месеца, актуелном председнику истиче петогодишњи мандат.

Према најавама, Александар Вучић ће почетком јуна полагати заклетву пред посланицима, министрима и званицама. Од тада се броји нових пет година за новог председника. Али ниједан пропис не одређује рок за полагање заклетве.

Према прописаним дужностима председника, ставови су опречни. За једне – личност чије су име грађани заокружили да води државу, требало би да има значајнија овлашћења. За друге, она су примерена српском политичком систему.

"Председник је представник државе и оличава јединство свих грађана, али он има значајна овлашћења као што је суспензивни вето, или одређена кадровска овлашћења, или када је у питању право да распусти Народну скупштину, или да именује мандатара", рекао је проф. Правног факултета у Новом Саду Слободан Орловић.

Командант је Војске, али му недостаје, додаје Орловић, опипљива извршна власт. Од одговора на једно питање, каже, зависи будућа расподела моћи.

"Да ли ће задржати функцију председника странке, у том случају он би имао оперативни апарат да врши ту функцију. Без политичке странке наставило би се са формирањем уставног обичаја", објаснио је Орловић.

Пре ступања на дужност председника Републике, извесна је оставка на место председника Владе, коју усваја Скупштина. Од тада тече 30 дана за избор новог мандатара. До тада, већина ће већати ко наслеђује Вучића у Немањиној 11. Могућа је, верују аналитичари, и незнатна реконструкција кабинета.

"Те промене могу можда да буду у мањем броју ресора или евентуално да буду допуњене неке корекције ако Александар Вучић процени да су му коалициони партнери помогли у кампањи па одлучи да подигне квоту министара за његове коалиционе партнере", тврди извршни директор Цесида Бојан Клачар.

Андрићев венац 1 деценијама је синоним за шефа државе. У Новом двору било је и Извршно веће, Скупштина Србије. Почетком прошлог века Музеј кнеза Павла. И убудуће би врата могао да отвара само за посетиоце Музеја. Александар Вучић је најавио да би петогодишњи мандат провео у Палати Србија.

Седиште председника је у Београду, каже Закон. На којој адреси, рећи ће Влада, у договору са председником.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару