Косачев: Вучићева победа за стабилност односа Русије и Србије

Победа Александра Вучића на председничким изборима ће донети стабилност традиционално пријатељским односима са Русијом, изјавио је председник Одбора за међународна питања руског Савета Федерације Константин Косачев.

Опредељење Александра Вучића, који је освојио победу на изборима за председника Србије, за "меке интеграције" са ЕУ могло би да стави Србију пред избор између даљег развоја веза са Русијом и ближе сарадње са Европом, оценио је Константин Косачев.

Председник Одбора за међународна питања руске Државне Думе Леонид Слуцки, међутим, истиче да политика пута ка ЕУ, коју Александар Вучић подржава, није препрека за развој односа Москве и Београда, а оцењује и да ће Вучићева изборна победа донети стабилност традиционално пријатељским односима са Русијом.

"Вучић не крије своју посвећеност меким, али доследним интеграцијама са ЕУ док одржава пријатељске односе с Русијом", рекао је Константин Косачев за Тас, коментаришући исход председничких избора у Србији.

Према његовим речима, "ако Европљани наставе политику коју тренутно воде у погледу Русије, засновану на санкцијама и изолацији, српско руководство биће суочено са дилемом, и то је само питање времена".

Подсетио је да постоје различита мишљења у српском друштву у вези са односима са ЕУ, с обзиром на то да старије генерације памте период после бомбардовања Београда.

Такође је навео да је питање Косова једна од главних препрека на путу Србије ка ЕУ.

"Отцепљење тог региона није ни глатко, ни неприметно. За Србе је то и даље болна тачка, а док се то питање не реши, интеграције у северноатлантске структуре неће бити потпуне", истакао је председник Одбора за међународна питања руског Савета Федерације.

Напоменуо је да Русија никада није директно форсирала опредељивање у смислу "или сте са нама или сте против нас", те изразио уверење да је "могуће одржавати добре односе са свим кључним играчима у Европи".

Указао је да је "друга ствар то што такво мишљење не деле неки од европских партнера и противника Русије који сматрају да политика усмерена на зближавања са ЕУ и НАТО-ом подразумева одлуку о прекидању веза с другим партнерима".

"Ипак, овакав приступ ситуацији у којој је Србија пун је проблема, пре свега за саму Србију", закључио је званичник руског парламента.

Председник Одбора за међународна питања руске Државне думе Леонид Слуцки изразио је наду да ће, ако се Србија придружи ЕУ, Београд наставити да позива на ширење контаката Уније са Москвом, наводи Тас.

Први потпредседник Одбора за међународна питања Горњег дома руског парламента Владимир Џабаров изразио је уверење у изјави руској агенцији да ће Александар Вучић, на функцији председника, наставити да спроводи политику усмерену на јачање билатералних односа са Русијом, али и да ће тежити ка зближавању са ЕУ по економским питањима.

"Односи са Русијом остају приоритет за Београд и гаранција за безбедност Србије, али Србија тежи и ближим економским везама са ЕУ, и Вучић је о томе говорио", рекао је Џабаров.

Вучићева посета Москви уочи избора, навео је он, показује да је он посвећен одржавању односа са Русијом на високом нивоу.

"Уз то, Александар Вучић је захвалио руском председнику Владимиру Путину у говору по завршетку гласања", подсетио је руски парламентарац, додавши да је многим гласачима у Србији било важно да знају да ће Вучић наставити да негује односе са Русијом.

Осврнувши се на односе Србије са НАТО-ом, Џабаров је искључио могућност "црногорског сценарија" јер се, како је навео, у Србији превише људи и даље сећа бомбардовања НАТО-а.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару