Анализа изборних резултата

Одлуку коју су донели грађани Србије у специјалној емисији РТС-а анализирали су аналитичари, професори, историчари, социолози.

Милан Јовановић са Факултета политичких наука рекао је да је ова кампања била "већ виђена" јер смо, како каже, чули обећања кандидата, а нисмо чули како би они то остварили.

Додао је да је популарност Љубише Прелетачевића Белог "велика шамарчина странкама", указавши да ће резултати данашњих избора вероватно отворити и унутарпартијске дилеме.

Иво Висковић, такође професор ФПН-а, наводи да мала излазност указује да су људи револтирани и незадовољни, и да излазе да би гласали против неког и нечега.

Објашњава да су резултати изненађујући и додао да треба истражити као феномен зашто је Вук Јеремић добио мало гласова.

Историчар Драгомир Анђелковић сматра да је Јеремић највећи губитник ових избора, напомињући да ће он "тешко моћи да уђе у политичку арену".

"Јанковић је успео да окупи изворно бирачко тело ДС-а и ЛДП-а одраније, али он нема ништа своје. Постигао је резултат, али не сопствене војске", навео је Анђелковић.

Објашњава да Вучић као председник Републике нема велика овлашћења, али додаје да као председник владајуће странке има.

"Када се то споји са функцијом председника, има моћ да усмерава политичке токове. Вероватно ће нови премијер бити неко ко има експертско знање. Мислим да ће се трудити да дискретније комуницира са јавношћу", додаје Анђелковић. 

Социолог Милан Николић каже да је део опозиције мислио да ће ићи у други круг, а у ствари су разбили своје бирачко тело.

Сматра да ће СНС највише добити од резултата избора, а што се тиче опозиције, каже, ствари не стоји тако добро.

"Опозиција је губитник ових избора, а можда је и заслужила то јер је изашла у пет или шест колона", каже Николић. 

Говорећи о обавезама које ће чекати Александра Вучића, Николић је рекао да он у нову владу мора да уведе много више квалитетног партијског кадра, али и стручњака.

"Ако то не уради, имаће грешке својих сарадника, на које ће морати да троши много времена", указао је Николић.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић објаснио је да ће Александар Вучић као страначки лидер "прозивати министре" јер је, како каже, Вучић на неки начин гарант њихове политике.

"Видећемо да ли ће Јанковић радити са ДС-ом или ће имати нови пројекат. Питање је колико ће Лука Максимовић моћи да одржи инфраструктуру. За Белог су били људи који користе друштвене мреже, питање је која је то генерација", напомиње Орловић.

"Србија ће наставити путем којим је ишла" 

Професор Владимир Вулетић, социолог, навео је да су резлултати очекивани.

"Најважнија непознаница је била ко ће од опозиционих кандидата постати стожерна личност опозиције, истакао се Јанковић, и ту ће се створити нова ситуација, биће интересантно да ли ће опозиција извући поуке", навео је Вулетић.

Србија ће, каже, наставити путем којим је ишла и на спољном и на унутрашњем плану.

Коментаришући прво обраћање Вучића након објављивања резултата, Вулетић је указао да је то био наступ без осветољубивости и ликовања.

"Овај наступ сведочи да ће тај однос према политичким противницима бити битно другачији, што се са позиције председника и подразумева. Уколико се то деси, онда ће политичка будућност Александра Вучића имати дугу перспективу", истакао је проф. Вулетић. 

Зоран Пановић, новинар и програмски директор "Демостата", истакао је да би одлазак у други круг за Вучића био психолошки тежак.

Објаснио је да Вучић води политику на више нивоа и да је "ту било за сваког по нешто".

"Кад у западној Србији буде победила опозиција, биће крај онима који су на власти", рекао је Пановић.

Економиста Владимир Круљ каже да су данашњи избори дали одговор медијима који су постављали питање да ли грађани подржавају економску политику Александра Вучића.

"Када причамо о Бриселу и центрима у Европи па и преко Атлантика, видимо да се цени да имамо промену у политичком ставу", рекао је Круљ.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару