ДЈБ: РИК да не отеже са изборним резултатима

Покрет Доста је било позвао је Републичку изборну комисију да не "отеже" са објављивањем изборних резултата, већ да их објави регуларно око 22 сата, као што је то био случај на свим изборима од 2003. до 2014. године.

ДЈБ је навео да нема поверења у РИК и да ће пажљиво контролисати рад тог тела, преноси Бета.

"РИК не сме да се понаша као сервис владајућих странака и намешта изборне резултате као што је то радила спроводећи парламентарне изборе 2016. године. Унапред их упозоравамо да не понављају прошлогодишње 'процедуре' и да не отежу са објављивањем резултата до после поноћи", наводи се у саопштењу ДЈБ.

ДЈБ је навео да РИК само 2016. године на парламентарним изборима није одржао конференцију у 22.00, иако је она била најављена, већ је то учинио 10 минута по поноћи.

"Јасно је да се догађало нешто што није забележено до тада и што слутимо да би могло да се понови", наводи се у саопштењу.

ДЈБ је позвао и премијера Србије и председничког кандидата Александра Вучића да се "случајно не дрзне да глуми РИК".

"Прошле године је РИК препустио Александру Вучићу своју улогу објављивања резултата. То не сме да се понови. Уместо да се у устаљеном термину, између 22 и 23 часа, огласи РИК са првим прелиминарним резултатима, огласио се председник Владе са комплетним резултатима СНС-а на 77 одсто бирачких места. У изборној ноћи Александар Вучић је ражаловао РИК", наводи се у саопштењу.

Претходно је покрет Доста је било саопштило да су сва истраживања јавног мњења пред председничке изборе лажна, укључујући и најновије, Демостатово, те да имају за циљ да одврате грађане од гласања за Сашу Радуловића.

Демостат је саопштио да према последњем испитивању Александар Вучић може да рачуна на подршку од 56,2 одсто, Лука Максимовић 9,5 одсто, Вук Јеремић 9,3, Саша Јанковић 8,9, Војислав Шешељ 8,8 одсто, а осталих шест кандидата, укључујући Радуловића, укупно 7,3 процента.

ДЈБ у саопштењу тврди да Вучић плаћа све те лажне анкете, које се спроводе, како наводи, у атмосфери страха и уцена и представљају још један притисак на гласаче да не гласају за Радуловића, јер наводно неће успети да уђе у други круг.

Тај покрет наводи да истраживачи јавног мњења крију праве резултате, а пре свега то да више од половине анкетираних одбија да им каже за кога ће гласати на овим изборима.

недеља, 28. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару