Лука Максимовић за АП: Нова генерација долази

Уочи председничких избора у Србији у недељу, аутор политичке пародије је права звезда. Лука Максимовић, 25-годишњи студент који се нуди да постане следећи вођа, а славу и подршку јавности освојио је наступајући као неотесани политичар, у белом оделу, с превише накита и с коњским репом, пише агенција "Асошијетед прес".

Водећи кампању "као љигави, гласан лик који даје суманута обећања, а чији тријумф је прорекла једна врачара, Максимовић је придобио многе у кризом погођеној Србији коју муче политичка корупција и која је жељна нових лица и идеја".

Истраживања јавног мњења су предвидела да Максимовић у недељу може да добије око 11 одсто гласова, "заостајући за моћним популистом, премијером Александром Вучићем, али далеко надмашујући неколико других угледних кандидата", констатује америчка агенција.

Ово је, кажу аналитичари, већ огроман успех за новајлију са оскудним политичким искуством, без инфраструктуре и танких средстава.

"То је само моја харизма", рекао је тај студент комуникација за Асошијетед прес. "Грађани су толико жељни да ме виде, да морам да се ненајављено ушуњам, да бих избегао огромне гужве које ме нападају", каже Максимовић.

Вучић, фаворит, нада се да ће добити више од 50 одсто гласова у недељу како би избегао други круг председничких избора 16. априла. Његов статус не угрожава Максимовићев претерани алтерего, назван "Љубиша Прелетачевић Бели". У трци је укупно 11 кандидата.

"Белог" су прошле године створили младе шаљивџије за локалне изборе у Младеновцу, "посивело бивше индустријско чвориште у близини Београда", објашњава АП.

Јашући белог коња, окружен лажним телохранитељима, "Бели" и његова група грађана "Само јако!" брзо су постали сензација, привукавши 20 одсто гласова, односно 12 места у локалној скупштини.

Годину дана касније, Максимовић каже да пометња на политичкој сцени Србије значи да је дошло време за "Белог" на државном нивоу.

"Дефинитивно нешто није у реду у овој земљи ако непостојећа особа може покренути толике масе", сматра Максимовић.

Анкете упозоравају да је популарност "Белог" нестабилна, мада је веома упадљива. Где год да се појави, људи одмах хрле око њега тражечи фотографије и аутограме, неки му се обраћајући као "господине Председниче".

Видео-снимци "Белог" како ради склекове, једе сирово јаје или гази кроз шуму као пророк, хит су на друштвеним медијима, "у оштром контрасту с досадним, предвидивим промотивним материјалом других председничких кандидата", напомиње АП.

У суботу Максимовић је покренуо свој "Бели караван", кампању путовања по историјским селима Србије, а попео се и на велики бели мермерни споменик српског хероја из 19. века - Карађорђа, подигавши руке високо и увикујући преко звучника: "Крећем да спасем овај народ".

Затим је отишао да осемени краву у оближњој фарми, док је говорио "о чуду стварања".

"По први пут, имамо аутсајдера с рејтингом" на изборима у Србији, рекао је стручњак за истраживање јавног мњења Срђан Богосављевић, преноси АП.

"Многи људи, посебно млади, желе да изразе гађење над политиком", рекао је Богосављевић. "То гађење је нашло одговор у кандидату који каже да ће се обогатити и красти, тиме поручујући да је политика лаж".

Никола Матијашевић, 21-годишњак из Орашца, сматра да би "Бели" боље од својих претходних вођа знао како покренути земљу. "Већина младих обожава Белог, и већина нас ће гласати за њега", истиче Матијашевић.

"Доста нам је пензионера на највишим положајима - погледајте где су нас довели", додаје Матијашевић.

Максимовић се шали да ће његов први потез као новог председника Србије бити да се ожени својом девојком, Мајом Јанић, да би она постала "прва дама".

Његова порука осталим кандидатима је: "Само полако када изгубите од Белог! То је нормално. Нова генерација долази".

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару