Ројтерс: Бели као Гандалф и Роки

Јаше коња, ради склекове као Роки и хода помоћу гарнишне која личи на Гандалфов штап у "Господару прстенова" – тако о председничком кандидату Луки Максимовићу, који се представља као Љубиша Прелетачевић Бели, пише "Ројтерс".

Британска агенција наводи у тексту о "феномену Бели" да је све почело прошле године, као начин да се дискредитује власт на локалним изборима у Младеновцу, где је студент Максимовић у белом оделу, са превеликим златним сатом и шареним прстеном, из кочије коју су вукли коњи, обећавао послове и кеш свима који му дају глас.

Преузео је, наводи агенција, улогу најгоре врсте политичара, "љигавог преваранта којег зове Љубиша Прелетачевић Бели", а на локалним изборима освојио је више од 20 одсто гласова.

"Само смо се зезали", рекао је Максимовић, а Ројтерс указује да истраживање јавног мњења, које је објављено у понедељак, уочи избора 2. априла, показује да је Максимовић други, одмах иза главног фаворита премијера Александра Вучића.

Такав резултат, једва недељу дана откако је Максимовић ушао у трку, јесте осуђујућа пресуда намученој српској опозицији и забрињавајућа порука владајућој СНС о незадовољству грађана у осиромашеном делу Европе, пише Ројтерс.

Оцењују да је Бели "балканска верзија антиестаблишментских покрета, који су све јачи на Западу".

Ројтерс наводи и да, без обзира на пажњу коју је привукао Максимовић, Вучић делује сигурно у своју победу на изборима, са великом разликом, а могуће и без другог круга.

Та агенција, међутим, наводи и да Бели инсистира на томе да није све у хумору, те да су десет од 12 његових посланика у Скупштини општине Младеновац озбиљни људи и да представљају највећу опозицију у тој београдској општини.

Политички аналитичар Војислав Жанетић рекао је за Ројтерс да је "свака земља која је осетила горак укус економске кризе, глобализације, транзиције из комунизма у псеудо-капитализам, зрела за такву особу".

Ројтерс је разговарао и са Сашом Папићем, радником из Младеновца, који каже да Бели може да побољша одзив међу младим гласачима.

"Не мора да победи, довољно је да уништи тај став да је срамота бити умешан у политику", рекао је Папић.

За то време, закључује Ројтерс, Прелетачевић само каже да ће тако моћи да положи испите. 

"Постаћу председник и нећу морати да завршим факултет", каже Бели, цитира британска агенција.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи