Јеремић: Грађани су разочарани

Кандидат за председника Србије Вук Јеремић рекао је на РТС-у да је главни утисак који носи из разговора широм Србије тај да људи живе јако тешко и да су разочарани јер су, како каже, 2012. гласали за промене, а оне нису дошле.

Верујем да земљу од седам милиона људи није тешко запослити, рекао је Вук Јеремић у представљању председничких кандидата на РТС-у и истакао да има међународно искуство, да може адекватно да представља Србију у иностранству и да помогне да се покрене економија.

"Мислим да могу да помогнем да се ствари у Србији покрену на боље", напоменуо је Јеремић и навео да Србија може боље да искористи своје везе са Кином и да више робе пласира на кинеско многољудно тржиште.

Према Јеремићeвом мишљењу, Русија је велики и изузетно важан партнер Србије који има глас у Савету безбедности УН и односе са Русијом треба унапређивати ради конкретне користи за све грађане Србије.

"Уколико отворимо руско тржиште за пољопривредну робу, и то на паметан начин, ти односи би могли да буду много више од онога што имамо данас. Мислим да бисмо могли много боље", оценио је Јеремић.

Указао је на то да је Европска унија у кризи и да ће процес проширења бити одложен на дужи рок, али је додао да сарадњу треба наставити и изграђивати друштво по европским стандардима.

Јеремић је изразио уверење да Србија данас назадује по питању поштовања европских стандарда, наводећи као пример стање у владавини права, слободи изражавања и слободи медија.

Ретко када смо имали ситуацију у којој је капацитет опозиционих кандидата за председника доста сужен у односу на кандидате власти, сматра Јеремић.

Навео је да је у кампањи до сада обишао 50 градова и да је заједничко то да људи заиста јако тешко живе и да су многи прилично разочарани.

"Верују да би држава могла да учини више, а то нажалост није случај", сматра Јеремић.

Навео је да би као председник Србије настојао да утиче на процесе и одлучивање у свим областима важним за друштво у Србији.

Намеравам да будем председник који се неће либити да користи своју политичку снагу, додао је Јеремић, истакавши да не намерава да се задовољи "улогом фикуса" и додељивањем ордена.

Јеремић је рекао и да се снажно залаже за војну неутралност, али да сматра да политичку одлуку о томе треба на прави начин спровести у дело.

За то су потребни и већи буџетски издаци, објаснио је Јеремић и додао да војна неутралност носи одређену цену и да ју је вредно платити.

Савет за националну безбедност, којим председава председник, се врло ретко састаје, сматра Јеремић, који је навео да би том телу посветио изузетно велику пажњу.

Оценио је и да је незапосленост једна од рак рана Србије и да председник са тим мора да се ухвати у коштац. Истакао је да би као председник до краја године пронашао решење за РТБ Бор, као и да Србија мора да изгради Моравски коридор и да ауто-путем споји Крагујевац и Ужице.

Политичка врата су отворена у Кини, рекао је Јеремић и додао да је протеклих година у тој држави упознао људе и из политике и из економије.

У Србији вреди инвестирати, само треба да се представимо, рекао је Јеремић и додао да је у том послу спреман да ради са Владом Србије.

"Кина је огроман потенцијал, а Србија би јој могла бити одскочна даска за инвестиције у Европи", рекао је Јеремић и додао да нису довољна парцијална решења и да односима са Кином треба системски приступити.

Ми генерално треба да тежимо томе да доводимо респектабилне инвеститоре из иностранства, сматра Јеремић и додаје да се данас у Србији углавном до посла долази преко везе, при чему је, како каже, најгора ситуација у јавном сектору.

Према Јеремићу, запослени у јавним предузећима могу и да остану без посла ако не подржавају владајућу странку.

То се и раније дешавало, али овај пут ћемо учинити све да тако нешто спречимо, напоменуо је Јеремић и додао да Србија није спровела у дело ниједну препоруку ОЕБС-а како да избори буду боље организовани.

Јеремић је рекао и да се бори да има свог представника на бирачким местима на Косову и Метохији.

"То су све ствари о којима треба водити рачуна и верујем да смо се добро спремили", рекао је Јеремић и изразио наду да ће му Републичка изборна комисија дозволити да има своје представнике на Косову и Метохији.

Сматра да српски пољопривредник није довољно заштићен и да је у неравноправном положају са својим колегама из региона.

"Изашао сам са председничким програмом од 70 тачака, а многе од њих се тичу пољопривреде", нагласио је Јеремић и истакао да се пољопривредницима морају повећати субвенције и да Србија треба да се определи за производњу хране.

Јеремић је рекао да се противи томе да се пољопривредно земљиште продаје странцима и сматра да треба дати подстицаје домаћим пољопривредницима да га обрађују.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи