Чанак: Рециклажа отпада велика шанса Србије

Председнички кандидат ЛСВ-а Ненад Чанак оценио је да Србија мора престати отпад да сматра смећем већ ресурсом који се може и мора користити.

Примена концепта циркуларне економије, односно подстицање увођења чистије производње, отварање зелених радних места, екодизајна, рециклаже и других пословних модела, велика је шанса за развој Србије, сматра Ненад Чанак, наводи се у саопштењу.

Чанак је навео да широм Србије постоји више од 3.500 дивљих депонија, од чега је 700 само у Војводини, додајући да се депоније обрушавају на путеве, њиве и реке и пита како је могуће да неке земље прерађују отпад и зарађују на томе, а да Србија то није у стању.

"Зашто Србија није у стању да искористи преко два милиона тона отпада колико сама производи, док, рецимо, Немачка користи свој и још увози преко 12 милиона тона отпада", пита Чанак.

Он сматра и да је недопустиво да у читавој земљи уместо неопходних 27 постоји свега неколико регионалних центара и санитарних депонија по ЕУ стандардима.

Од еколошког динара који се прикупља на локалном нивоу и средстава које загађивачи уплаћују за заштиту животне средине у буџет Републике Србије годишње се прикупи око шест милијарди динара.

"То је новац којим би се могло изградити најмање пет регионалних центара за третирање отпада годишње, па би нам земља убрзо била уреднија и богатија. Уместо тога, новац се углавном троши ненаменски, а сваког дана ничу нове дивље депоније. Крајње је време да се то промени", закључио је Чанак.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи