Забрана спота – правно или политичко питање

Савет РЕМ-а наложио је да се обустави емитовање једног од предизборних спотова Српске напредне странке. Као разлог наводе део спота који, како кажу, вређа припаднике ЛГБТ популације.

Узвици су упућени премијеру, а прозваном се, тврди Регулаторно тело за електронске медије, осетила ЛГБТ популација. Због тога РЕМ тражи да се прекине са емитовањем спорног спота.

"Оваквим садржајем је повређена одредба члана 6 став 3 Закона о оглашавању у коме се прецизира да 'огласна порука не сме да садржи изјаве или визуелно представљање које се може сматрати увредљивим', без обзира на то што је у конкретном случају, у споту председничког кандидата, скандирање потпуно индивидуализовано", наводи РЕМ.

Као грађанин, а не као повереник, огласио се Родољуб Шабић. РЕМ-у оспорава право да цензурише. Позива се на одредбу Устава која гарантује слободу медија и ширење информација.

"И која каже да се та слобода може ограничити под одређеним условима, али да то може урадити само надлежни суд. РЕМ није надлежени суд и у том погледу ја мислим да постоји крајње озбиљна дилема да ли РЕМ може да забрани било чији спот", рекао је Шабић.

Ту забрану напредњаци не тумаче као правно већ политичко питање. У саопштењу наводе да ће, упркос томе, поштовати одлуку РЕМ-а.

"Сматрамо да је та одлука скандалозна и да показује да и даље у РЕМ-у седе они који подржавају бивши досовски режим по сваку цену", наводи СНС.

Да треба да је поштују јер је исправна и на закону заснована, сматрају стручњаци за медијско право.

"Из аспекта овлашћења, из аспекта да ова порука може да се сматра увредљивом за ту популацију, РЕМ је поступио како је требало по закону. Оно што је могао РЕМ да уради – да наложи да се уклоне спорни цитати и да се порука без тог увредљивог дела емитује", истиче адвокат Милош Стојковић.

Због увредљивих порука, предизборни спотови укидани су и у ранијим кампањама. Тако су, на пример, 2012. забрањени спотови СНС-а и ЛСВ-а.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи