Гојковић: Бирачка места биће доступна за особе са инвалидитетом

Бирачка места за гласање на изборима за пердседника Србије биће доступна особама са инвалидитетом, а председница парламента Маја Гојковић истиче да је и усвајањем закона, међу којима је кровни Закон о забрани дискриминације, направљен значај корак за њихово оснаживање и укључивање у друштво и политику.

У Србији живи око 800.000 грађана са неким обликом инвалидитета, а Гојковићева каже да поред многих физичких препрека са којима се свакодневно суочавају, најупорније су оне невидљиве и болне, а то су стереотипи и предрасуде.

"Потенцијали и могућности особа са инвалидитетом изузетно су значајни за развој и напредак наше друштва", истакла је Гојковићева на отварању Националне конференције "Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији".

Гојковићева је рекла да је према Упутству Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије предвиђено да на свим бирачким местима слабовиди и слепи могу да се крећу уз помоћ паса водича, те да ће бирачка места бити у приземљу како би се олакшало кретање.

Навела је и да су медијски сервиси у обавези да предизборни програм емитују тако да буде доступан гледаоцима са оштећеним слухом.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да коначно морамо да направимо државу по мери свих њених грађана.

Како је навела, како год завршили реформу државне управе и колико год она била успешна, уз увођење електронских сервиса за грађане и привреду, у сваком случају неће бити по мери свих гарђана док немамо рампе за прилаз особа са инвалидитетом у све локалне самоуправе и институције.

"Кренућемо од министарства које и даље нема прилаз иако је ресорно министарство. То је нешто на чему сада радимо. Није здрав разум ако имате министарство које се бави људским и мањинским правима, а нема рампу за прилаз особа са инвалидитетом", рекла је Брнабићева.

Амбасадор САД Кајл Скот рекао је да је Србија узор када је реч о укључивању особа са инвалидитетом у политички живот, али и навео да и у САД и у Србији има још доста посла када је реч о омогућавању особама са инвалидитетом да гласају на изборима.

"За успешне демократије сваки глас је битан, а нарочито се то односи на оне чији се глас слабије чује", каже Скот и наводи да је омогућавање гласања особа са инвалидитетом изазов за све демократије.

Данашња конференција организована је поводом завршетка пројекта "Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији" који је спроведен у сарадњи са пет локалних самоупава, а који је почео у децембру 2015. године.

О резултатима пројекта говорила је његова директорка Гордана Рајков, бивша посланица у Скупштини Србије.

Поручила је да особе са ивалидитетом морају да учествују у политици ако желе да учествују у доношењу одлука, те да политичке партије не треба да се одрекну потенцијала особа са инвалидитетом.

Као резултате пројекта, Рајков је навела оснивање радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици, као и оснивање радне парламентарне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици.

Навела је да је Србија, после Велике Британије и Шкотске, трећа земља у Европи која има такво тело и додала да таква група постоји и у Европском парламенту.

На конференцији су говорили представник РИК-а Владимир Димитријевић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи