Највише председничких кандидата на изборима 1990. године

На предстојећим председничким изборима грађани ће новог председника Републике бирати између 11 кандидата, а апсолутни рекорд по броју председничких кандидата били су избори одржани 9. децембра 1990. године.

На тим изборима, после којих је на чело државе дошао Слободан Милошевић, у председничкој трци учествовала су 32 кандидата. Ниједна изборна трка после тога није била "интересантна" толиком броју кандидата. 

На претходним председничким изборима, који су одржани 6. маја 2012. године, за председника Републике надметало се 12 кандидата.

На Андрићев венац дошао је, после другог круга, Томислав Николић.

Више од 10 кандидата било је и на изборима одржаним 13. јуна 2004. године, после којих је председник, такође после другог круга, постао Борис Тадић, а затим 29. септембра 2002. године, као и 21. септембра 1997. године.

На осталим изборима за шефа државе кандидовало се мање од десет кандидата.

РИК је за предстојеће председничке изборе, који су заказани за 2. април, потврдио 11 кандидата, а њихов редослед на изборном листићу биће утврђен жребом 17. марта.

Тако ће у овогодишњу трку ући Александар Вучић, који је кандидат владајуће већине, кандидат групе грађана "За Србију без страха" Саша Јанковић, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ, кандидат групе грађана "Морамо боље" Вук Јеремић, председник покрета Двери Бошко Обрадовић, председник покрета "Доста је било" Саша Радуловић и кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић.

Потврђене су и кандидатуре председника општине Чајетина Милана Стаматовића, кандидата Народног слободарског покрета Мирослава Паровића и председника Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка, као и групе грађана "Бели само јако" Луке Максимовића, познатијег као Љубиша Прелетачевић Бели.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи