Чанак: Ноторна истина је да је Косово независно од Србије

Председнички кандидат ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да мора да се призна "ноторна истина" да је Косово независно од Србије."Штитећи дела и тековине Слободана Милошевића, нисмо спремни да признамо ноторне истине. Да - Косово је независно од Србије, да - оно је изгубљено ратом, да - тај рат је водио режим Слободана Милошевића, да - тај режим нас је изложио НАТО бомбардовању", рекао је Чанак у интервјуу агенцији "Бета".

Чанак је додао да је чињеница да према Косову постоје гранични прелази, да грађани Србије не могу да оду на Косово без пасоша, као и да границу са Косовом обезбеђују између осталог и међународне снаге, што значи да међународна заједница гарантује те границе.

"Немам проблем да кажем да је Косово независно од Србије, зато што немам намеру да било какав политички ангажман заснивам на слатким лажима, какве би популиста волели да грађани слушају, него на можда грубим истинама, али истинама из којих се може кренути у истински опоравак државе. У лажима се може сањати али се на лажима не може живети", рекао је Чанак.

Према његовим речима, независност Косова значи да се са неким на Косову мора не само разговарати него се с њима и договорити.

У интервјуу за агенцију Бета, Чанак је оценио и да би Србија била на вишеструком добитку, уколико би постала чланица НАТО-а.

"Србија апсолутно добија уласком у НАТО, и то вишеструко. НАТО није само војна организација, има ту низ економских и других разлога због којих је НАТО организација од које се може имати велике користи. Ја сам за суштински и дубинску демилитаризацију овог региона, а НАТО је и за то одговор", рекао је Чанак.

Према његовим речима, прича о војној неутралности Србије не значи ништа, већ је за Србију и економски, и политички, и војно, и на сваки други начин боље да буде окренута Западу него Истоку, НАТО-у, а не Русији.

Чанак је оценио да је Србија изложена великим притисцима Русије, која од Србија жели да направи "непотопиви носач авиона" за своје планове.

Од је рекао да је Нафтна индустрија Србије (НИС) продата руским партнерима "далеко испод цене", под изговором да ће Русија помоћи да Косово не постане независно и да ће бити изграђен "Јужни ток".

"Косово је назависно, нема Јужног тога, дакле вратите нам НИС и идите кући", поручио је Чанак.

Чанак: Потребан опозициони консензус о контроли избора

Чанак се заложио за постизање опозиционог консензуса о контроли бирачких места, како би се вратила вера у изборни процес.

"Опозициони консензус о контроли бирачких места мора постојати, јер ако се то не направи, стално остане питање да ли су избори били фер. Дакле, ја не крећем од тога да ли ће избори бити покрадени, мада нажалост имамо дугу историју која би могла чак гарантовати да ће бити манипулација на изборима. Треба почети враћати веру у изборни процес да би се људи уопште у њему ангажовали", рекао је Чанак.

Он је казао да се кандидовао за председника Србије јер је уверен да ће већи број кандидата на биралишта извести и већи број бирача, што је основни предуслов да се спречи победа у првом изборном кругу кандидата владајуће коалиције Александра Вучића.

"Ако се то спречи, и ако у другом кругу буде неко од продемократских кандидата, онда је могуће објединити снаге око њега и евентуално победити Александра Вучића", казао је Чанак.

Према његовим речима, разлог због којег се кандидовао је и тај што није приметио нити једног кандидата који одговара "елементарном фото роботу" кандидата кога би ЛСВ могао да подржи.

"Суочио сам се још и са чињеницом да практично имамо једнога представника круга двојке, који чак неће ни да разговара са странкама, иако су странке суштински део вишестраначког система у држави. То ми буди злослутна историјска сећања на диктатуру краља Александра, који је укидао странке и рекао да не жели да буде неко између њега и његовог народа", рекао је Чанак.

Он је додао да кандидат групе грађана Саша Јанковић није одговорио на питања која му је поставио ЛСВ.

"Уместо тога, он је преко медија послао неке поруке које нисам разумео и у којима није рекао ништа конкретно. Нећете наћи никога у овој земљи нити у било којој земљи ко ће рећи: ја сам против владавине права, ја сам против људских права и ја мислим да држава припада мени а не грађанима. Али, то су ствари које су толико опште да не разумем шта је то због чега бисмо га подржали", казао је Чанак.

За председничког кандидата Вука Јеремића рекао је да покушава да се "уз звуке Марша на Дрину" и уз микс националистичког популизма и легализма, комбинованог са међународним утицајем дипломате, позиционира на политичкој сцени.

"То је све лепо и красно јер сам већ гледао легалисте тог типа, а ту пре свега мислим на Војислава Коштуницу, који је због својих манира и академске каријере сматран за доброг председника, а онда се испоставило да су његови националистички ставови у великој мери уназадили односе не само са суседима, већ и унутар саме Србије, доношењем Устава из 2006. године", рекао је Чанак.

Он је оценио да Устав Србије под хитно мора да се мења, али је рекао да сматра да они који су га донели не знају у ком правцу треба да се мења, јер би промена устава значила суочавање са разлозима зашто је Устав, такав какав јесте.

"Дирнути у тај Устав значи такнути у митоманију коштуничинско-милошевићевске приче о Србији чије је срце Косово, десна рука Република Српска, а друго око у глави Црна Гора", навео је Чанак и додао да је Устав Србије од самог почетка "фалсификат".

Он је оценио да се тема Војводине намерно гура у други план, јер је та тема "круна демократије" у Србији.

"Ако људи немају право на самоуправу, у смислу елементарних изворних прихода и елементарних овлаштења да о било чему одлучују, онда они нису слободни. Сигуран сам да би се децентрализацијом Србије дао не само економски подстицај за развој данас неразвијених подручја, у која се убраја и добар део Војводине, него би то охрабрило људе да своју судбину вежу за ову земљу", рекао је Чанак.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи