Пастор: Јеремићеве неистине угрожавају однос са Мађарском

Члан председништва Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор осудио је изјаву председничког кандидата Вука Јеремића којом, како оцењује, у сврху напада на Владу Републике Србије износи најгрубље неистине на рачун Мађарске.

"Као бивши министар спољних послова требао би да зна да су добросуседски односи и стабилност у региону основне претпоставке развоја наше земље", наводи се у саопштењу Балинта Пастора.

Како се истиче у саопштењу, изјава о "оградама према Србији кроз које Влада Мађарске пушта струју" покушај је поткопавања одличних односа између Србије и Мађарске, што је достигнуће Влада Александра Вучића и Виктора Орбана, чему је и СВМ доприносио.

Пастор напомиње да су две досадашње заједничке седнице двају Влада грађанима са обе стране границе донеле су конкретне инфраструктурне пројекте што је претпоставка економског оживљавања пограничних подручја.

"Бивши министар спољних послова који је за време свог мандата радије и чешће посећивао друге континенте него државе у региону, ни у својству председничког кандидата - који додуше још увек није успео да прикупи 10.000 потписа - не би требао да даје изјаве које доводе у опасност односе између Срба и Мађара који су најбољи у протеклих сто година", наглашава се у Пасторовом саопштењу.

Пастор подсећа да су ставови Савеза војвођанских Мађара су од почетка мигрантске кризе познати и непромењени - на првом месту Влади Србије треба да буде безбедност својих грађана.

"Не може се, међутим оспорити да се Влада Србије успешно бори и са тим глобалним проблемом. Упркос томе што је кроз нашу територију прошло око милион миграната у последње две године, није дошло до озбиљнијег нарушавања безбедности наших грађана, на ћему ће СВМ инсистирати и у будућности", закључује се у саопштењу.

У разговору са грађанима Суботице, Јеремић је рекао да је уверен да мађарска влада не би подизала ограде према Србији и кроз њих пуштала струју да има поверења у способност Владе Србије да контролише ситуацију са азилантима са Блиског Истока и из Азије.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи