Ивковић: После свега ћу и го и бос да подржим Јанковића

Прослављени кошаркашки тренер и бивши селектор репрезентације Душан Ивковић рекао је да ће "пешке и го и бос" да подржи председничког кандидaта Сашу Јанковића, оцењујући да је то у овом тренутку једини спас за Србију.

Ивковић је у дугачком обраћању новинарима детаљно говорио о својој одлуци да подржи Јанковића, одговарао је и на нападе таблоида, али је највише времена посветио причи о томе у каквој се ситуацији Србија налази, односно страху који се увукао у грађане.

"Два су разлога зашто сам се одлучио да подржим Јанковића. Прва је изјава нашег премијера Вучића да не жели никакву кохабитацију ако изгуби изборе, јер не жели да му било ко звоца. Дакле, истог момента се улога председника поистоветила са звоцањем... Имали смо три пута парламентарне изборе у последњих пет година и сада је ваљда рачуница: 'два председничка мандата - 10 година, успећемо у једној диктаторској држави да урадимо све'", рекао је Ивковић новинарима у Медија центру.

Легендарни тренер је објаснио и други разлог зашто је одлучио да подржи Јанковића.

"Држава се продаје и распродаје, али ми имамо државу и боримо се и желимо да се боримо. Други разлог за подршку Јанковићу је то што мислим да му људи верују. Моје дело, радећи у земљи и иностранству, нема ниједну мрљу. Нико не воли ову земљу више него што је ја волим. Мислио сам да ћу својим обраћањем људима који живе у јако тешким условима да повратим осмех. Желим да створимо језгро, нуклеус, нешто ново и здраво, што ће да подигне ову државу. Не тренутно, али што ће да промени расположење", напоменуо је Ивковић.

Таблоиди и поједини медији су почели да пишу о легализацији Ивковићеве куће одмах пошто је тренер говорио на конвенцији Јанковића.

"Ја лично ћу, после свега, пешке, го и бос, да подржим Сашу. Све моје снаге биће усмерене према Саши Јанковићу, јер је он у овом тренутку једини спас за нашу драгу земљу", рекао је Ивковић.

Прослављени тренер је нагласио да је после писања медија желео да изда саопштење, али је оценио да је ред да се појави пред новинарима и одговори на питања.

"Што се тиче писања медија, вероватно би требало и о томе да нешто кажем. Да не улазим у неке ствари које се стално понављају, типа хеликоптер и Савамала, што су скандали који су незабележени у било којој земљи модерне цивилизације. Али, да ли је могуће да се било ко појави, да има мало супротније мишљење од власти, а да не буде приказан као најгори грађанин ове земље, преварант, манипулант и не знам више шта? Верујем да су те лажи о мени биле као неки бумеранг за јавност која није уплашена", рекао је Ивковић.

Таблоиди и провладини медији писали су да је Ивковић "ушао у политику" да би легализовао своју кућу у Београду, затим да је сарађивао са Слободаном Милошевићем, али и да се 2013. године састајао са Вучићем у намери да сруши тадашњег председника Кошаркашког савеза Србије.

"Ми смо у време Милошевића били под ембаргом, а ја сам радио волонтерски. То да сам се видео 2013. године са Вучићем, то је могао да смисли само спин маестро (садашњи градски менаџер Горан) Весић. Тврдим да у животу нисам Вучића видео, осим на телевизији. После тога сам отишао код једног човека са којим имам изванредну сарадњу и који зна шта су београдски медији, Драгана Ђиласа. Питао сам га на шта то личи, јер испада да му забијам нож у леђа. Његов одговор је био да нема појма. За мене је то било довољно", навео је Ивковић.

Тренер је новинарима рекао да је кућу са двориштем, голубарником и базеном, намерно изградио на путу Медаковић - Мали Мокри Луг, јер је хтео да се помери од "новобогатих, Карића и осталих", односно "да живи са народом".

"Породица Ивковић никада није добила ниједан квадрат стана, а могао сам као тренер Партизана, као селектор, као данашњи политичари који имају најмање два-три стана. Када сам стекао подлогу да градим породичну кућу. Од првог момента платили смо све прикључке, 18.000 тадашњих марака... У међувремену је мењано много закона о легализацији... Углавном, донет је 2015. године нов закон. Поново је прикупљена сва документација, али нажалост имам информацију да је 23. јуна, после мог интервјуа НИН-у, да је из врха власти дошло наређење да се мој предмет повуче из процедуре. Да ли је као грађанин преко медија требало да сазнам да је мој захтев повучен", упитао је Ивковић.

Истакао је да се не осећа добро, али да се ипак не плаши.

"Ја се изузетно лоше осећам. Не могу у стилу Весића и Информера да кажем да се плашим да ће са булдожерима да дођу да руше, јер ја сам ипак европска демократска личност, али да ли је то препорука другима који желе да инвестирају у ову земљу... Ја сам све што сам зарадио инвестирао у тај објекат и сада долазим у ситуацију да се приказујем на свакакве начине, да сазнајем из провладиних таблоида да мој објекат није легализован и да неће да буде легализован. Мој објекат је један од најсавременијих и најбезбеднијих", рекао је Ивковић.

"Та градска боранија или ти тако идиоти ће у најскорије време доћи да ме замоле да потпишем решење о легализацији. Јер ћу да инсиситирам на независним вештацима, укључујући и људе из ЕУ. Ако мој објекат не може да се легализује, пола Србије треба да се поруши", додао је Ивковић.

"До краја ћу да останем у кампањи најбољег могућег кандидата Србије"

Истакао је да га неће ништа поколебати да изађе из кампање.

"Довољна је била једна реч да ја улетим у ове проблеме. Време садашње. Шта да очекујемо сада? Ја сам рекао и Саши, моја мотивација је изузетна и остајем при томе да ћу до краја да останем у кампањи најбољег могућег кандидата Србије. Ја верујем да ће Србија да се дигне. Па неће више Ивица, Палма, да не помињем сва остала имена, они јесу намирени. Чуо сам јуче од Чеде Јовановића да сви људи који су изашли из странке ће да подрже Сашу. Очекујем да ће људи из ЛДП-а и других странака да схвате који је ово моменат за Србију и да ћемо успети да формирамо језгро људи којима је у срцу Србија, а не лични интерес", рекао је Ивковић.

Напоменуо је да је спремао за јун опроштајну утакмицу, али да сада не може да буде сигуран да ће све да прође без проблема.

"Разговарао сам са кошаркашим Олимпијакоса, са (најбољим НБА тренером) Грегом Поповичем и обавестио их да је моја опроштајна утакмица у јуну. Нормално би било да градска власт, Министарство спорта и остали подрже ту акцију. Нисам параноик, али бојим се да не обрукам моју земљу, да они дођу, овде, а да нестане струја. Постоји бојазан, ја мислим да је она нормална. Али, да ли ћемо да дођемо у времена да гледамо да ли нам у сусрет иде камион натоварен песком? То је иста власт која је била 2000. године", рекао је Ивковић.

Новинаре је занимало тренерово мишљење о томе зашто нема опозиције.

"Опозиција је битна у сваком парламентарном систему. Ми у власти имамо уцвељене, контролисане и подмирене, који раде у интересу једног човека. Немојте то да негирамо... Не дружим се ни са једним политичарем, али волим своју земљу и пратим шта се дешава. Нема опозиције вероватно зато што су сви ти људи васпитавани на исти начин, да свима њима буде добро. Дакле, мало треба да намиримо одређене људе, јер овде само раде намирени. Немамо опозицију јер је сва опозиција до сада радила само и искључиво у свом интересу. Зато сада треба да оформимо нешто ново. Ова председничка кампања ће оставити велики траг у овој земљи", рекао је Ивковић.

Новинари су га питали и зашто није подржао Вука Јеремића, који је такође кандидат опозиције.

"Не могу сада да причам о Јеремићу. То није нападање, али ако је намирени Веља (Велимир Илић) пришао Вуку, па пришао је да га намири. Не да крадуцкамо мало, него да крадуцкамо много. Због тога смо у ситуацији у којој јесмо", рекао је Ивковић.

Душан Ивковић је у јавном животу СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србије скоро 60 година, од чега је скоро 50 као тренер. У клупској кошарци је освојио буквално све што је могао да освоји, а у репрезентативној скоро све. Очекивао је, каже, поједине нападе медија, али није рачунао да ће бити овакви.

"Обавезан сам, пре свега као грађанин, да ово радим и испунио сам своју грађанску обавезу. Да то нисам урадио, осећао бих се страховито лоше. Могао сам да одем тамо са локалном самоуправом, да уживам као биљкица поред мојих голубова, паса и базена, у коме се још нисам ни окупао. Ово је иста обавеза не према нашем наорду, него и према мојим прецима. Скоро ми један таксиста каже у колима: 'Господине Ивковићу, да је Тесла жив, они би и њега раскринкали по штампи да је све покрао од Едисона'", рекао је Ивковић.

Истакао је да неће одустати.

"Ја сада нећу да станем. Нећу да станем ниједног момента. Толико се бар познајемо", закључио је Ивковић.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи