Агенција за борбу против корупције контролисаће трошење средстава током кампање

Из буџета Србије за одржавање редовних председничких избора опредељено је више од 640 милиона динара, а политички субјекти средства могу да прикупе и из приватних извора, рекла је помоћница директора Агенције за борбу против корупције Катарина Дакић додајући да ће Агенција прикупљати информације о томе како се троше средства у изборној кампањи.

Дакићева објашњава да средства из јавних извора обезбеђује Министарство финансија и да она износе, за ове изборе, више од 640 милиона динара, додајући да политички субјекти кампању могу да финасирају и средствима добијеним од физичких и правних лица.

"Првих 20 одсто из јавних средстава се дели пет дана након проглашења свих изборних листа на једнаке делове свим учесницима који су дали изјаву да ће користити средства из јавних извора, а преосталих 80 одсто се дели након проглашења резултата избора", објаснила је Дакићева.

Каже и да су сви они који не освоје више од један одсто важећих гласова у обавези да врате средства из јавних извора која су користили за јавну кампању.

Говорећи о средствима која они који учествују у кампањи могу да прикупе из приватних средстава, рекла је да физичка лица могу политичким субјектима да дају прилог у висини од 20 просечних месечних зарада, а правна лица у висини 200 просечних месечних зарада.

"Као и у свакој изборној кампањи политички субјекти који учествују у изборној трци имају обавезу да отворе посебан рачун на који ће долазити сва средства која прикупљају из јавних и приватних извора. Са тог рачуна плаћаће се сви трошкови који настану у изборној кампањи", објаснила је Дакићева.

Подсећа и да су након проглашења коначних резултата сви који су учествовали у изборној трци, у обавези да најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата поднесу извештај Агенцији на обрасцу који је прописан и који се може преузети са сајта.

Навела је и да је у току изборне кампање Агенција, по пети пут, организовала мониторинг изборне кампање.

Тако ће кампању пратити 49 посматрача распоређених у 26 градова у Србији.

Према њеним речима, податке посматрачи достављају на обрасцима који су прописани, Агенцији за борбу против корупције, односно стручној служби, која их даље обрађује и након тога користи у контроли извештаја о трошковима изборне кампање.

"Све те податке, али и податке које ћемо прикупити од даваоца прилога, пружалаца услуга, банака и свих осталих заинтересованих страна у изборној кампањи Агенција ће проверити њихову истинитост и тачност", закључила је Дакићева.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи