Транспарентност: Још једна кампања у непотпуном правном оквиру

Председнички избори, заказани за 2. април, још једни су у које је Србија ушла а да нису расветљена спорна питања из претходних изборних процеса, саопштила је "Транспарентност Србија".

"Нису на одговарајући начин усаглашени и употпуњени ни прописи који уређују изборну кампању и њено финансирање, чак ни у случајевима када су те измене биле део Владиних акционих планова", наводи се у саопштењу.

"Транспарентност" указује на то да закон одређује да се праћење финансирања изборне кампање обавља само од дана расписивања до дана одржавања избора, док ниједан закон не ограничава вођење "кампање пре кампање", осим у погледу објављивања плаћених огласа на телевизијским и радио станицама.

"Постојећи Закон о Агенцији за борбу против корупције забрањује директно коришћење јавних ресурса у сврху политичких активности (на пример путовање службеним аутомобилом на преидзборне скупове, што се не односи на функционере који имају стално обезбеђење)."

"Међутим, ни тај ни други закони не постављају ограничења носиоцима јавних функција да управо за доба кампање уговарају састанке са представницима других важних земаља, и да планирају учешће на популарним догађајима, попут отварања школа, путева, болница и фабрика", наводи се у саопштењу.

Та организација је додала да је извештавање са таквих догађаја у информативном програму медија вредније од било које плаћене рекламе и стога мора бити подвргнуто контроли, једнако као и токови новца, а то сада није био случај.

"Народна скупштина је и овај пут, као и у претходних 16 година, пропустила да испуни своју законску обавезу и да формира Надзорни одбор који би пратио оне аспекте кампање за које ни један други државни орган није надлежан", додаје се у саопштењу "Транспарентности".

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи