Чанак: Гојковићева је морала да удаљи радикале са седнице

Посланик ЛСВ-а Ненад Чанак изјавио је да је данашња посебна седница Скупштине Србије на којој је говорила висока представница ЕУ Федерика Могерини показала да је председничка кампања почела и да су са седнице сви слали поруке својим бирачима.

Чанак је новинарима у парламенту рекао је да је клицање Русији предвођено "хашким оптужеником" Војиславом Шешељем показалао да је на делу антисрпска политика усмерена против Србије и њеног територијалног интегритета и суверенитета.

"Ми не можемо да допустимо да се нарушава суверенит земље и међународи положај. СРС очигледно и еклатантно то ради и то што су данас учинили може се назвати велеиздајом", оценио је Чанак.

Истакао је да је председница Скупштине Маја Гојковић морала да одржи ред на седници и омогући посланицима да чују Федерику Могерини и да су радикали морали бити удаљени.

Раније данас, Чанак је оптужио је поједине представнике интелектуалне елите у Србији да "хушкају на нови сукоб" са суседним земљама.

"Националистички поклич који се може чути у Србији о потреби ‘националног ослобођења и уједињења' није ништа друго него наставак ратова започетих и изгубљених током деведесетих година прошлог века", навео је Чанак у саопштењу.

Како је додао, "представници интелектуалне елите који без минумума осећаја одговорности за јавно изговорену реч хушкају на нови сукоб, ниподаштавањем и дехуманизацијом наших суседа - морали би да знају да њихове речи већ сутра могу бити претворене у пуцње".

Оценио је да се, као и у време "Милошевићевог похода на Југославију", Срби у региону поново користе у сврху дестабилизације држава у којима живе, као опробаном методу манипулације и подстицања међунационалних тензија.

"Од позива на ‘ослобођење и уједињење', које може бити остварено само ратом до унесрећених људи на приколицама - врло је кратак пут", упозорио је Чанак.

Подсетио је да се из Србије сваке године исељавају хиљаде младих и вредних људи и додао да би то морало да служи као опомена да су региону потребни мир, стабилност, економски развој.

"Пружимо руку нашим суседима, како бисмо живели у миру и стварали такво окружење да млади људи желе да остану у својој земљи", поручио је Чанак.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи