Без скупштинске расправе током кампање

Док траје председничка кампања, неће бити скупштинских заседања – тако је одлучила председница парламента Маја Гојковић. Који закони остају у процедури и шта се добија одлагањем расправе?

У наредних месец дана скупштинска сала ће бити празна. Крај председничких избора, осим посланика чекају и закони у процедури, њих око стотину.

"Већином су то међународни споразуми и уговори чија се ратификација очекује. Када говоримо о конкретним законима, изменама и допунама, ту су били активнији народни посланици углавном опозициони, тако да њихови закони такође сада стоје у процедури", каже Јована Ђурбабић из "Отвореног парламента".

Без потврде, тако, остаје и оставка Саше Јанковића на место заштитника грађана. Посматраче, међутим, највише брине одлагање расправе о извештајима независних контролних тела, који се очекују овог месеца и одлагање одабира чланова Одбора Агенције за борбу против корупције.

"Одбор Агенције треба да има девет чланова, они сада имају шест, а да би одлучивали потребна је већина, значи пет чланова. Али и од ових шест, ускоро за четири члана истичу мандати. Хипотетички, може да се деси да Агенција неће бити у могућности у току предизборне кампање да одлучује, да доноси неке одлуке", наглашава Ђурбабићева.

Одлука да скупштинске расправе не буде за време кампање је легална – поручују из Цесида. Али нису потпуно сагласни са образложењем.

"Иде у прилог томе да би се парламент претворио у платформу за опозиционе странке, али објективно говорећи, у самом парламенту је далеко већи број посланика из владајућих странака и некако би било природно да парламент, чак и у време изборне кампање, постане једно место где би се сучелили различити политички ставови, све у неком добром парламентарном духу", истиче Бојан Клачар из Цесида.

Иако и у Цесиду свесни да би се, док траје председничка кампања, у парламенту најмање говорило о дневном реду, тврде: има механизама да се то спречи.

"Пословник је битно рестриктивнији него што је био у прошлости и сасвим сигурно да постоји одређен начин да се непотребни говори или поруке на одређени начин санкционишу", наводи Клачар.

Одлука Маје Гојковић није преседан. Скупштина није радила током првог и другог круга пропалих председничких избора 2002. године, као ни 2003. године. Када смо последњи пут бирали председника Републике, тадашња председница парламента Славица Ђукић Дејановић одложила је заседања, осим у хитним случајевима, како би се избегло да се скупштинска сала користи у предизборне сврхе.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи