АП, Ројтерс и АФП о изборима у Србији

Поједине светске агенције известиле су да је председница Народне скупштине Маја Гојковић расписала председничке изборе у Србији, који ће бити одржани 2. априла, уз оцене да се ради о изборима који су "лакмус тест популарности премијера Александра Вучића" и могли би да одреде "да ли земља наставља ка чланству у ЕУ".

"Иако је функција (председника државе) у великој мери церемонијална, исход избора би могао да одреди да ли земља наставља ка чланству у ЕУ или ће кренути ка својем традиционалном савезнику Русији", наводи АП.

Ова агенција оцењује да се актуелни премијер Александар Вучић сматра јасним фаворитом у трци за председника и додаје да је Гојковићева расписала изборе у тренутку када се он суочава са изазовом који долази од расцепкане опозиције.

АП преноси да датум који је објавила председница српског парламента значи и то да би други круг избора требало да буде одржан на Ускрс 16. априла, наводећи да ће међу Вучићевим опозиционим противкандидатима бити и "либерал Саша Јанковић, бивши министар спољних послова Вук Јеремић и ултранационалиста Војислав Шешељ".

АФП у извештајима наводи да је Вучић по анкетама фаворит да наследи Николића, који је био председник од 2012. и да се очекује да остане најмоћнији политичар уколико победи, иако је председничка улога у великој мери церемонијална.

Ројтерс оцењује да су председнички избори виђени као "лакмус тест популарности премијера Александра Вучића" и цитира позив Гојоковићеве грађанима Србије да "изађу и одлуче ко ће бити нови председник Србије".

"Гласање ће поставити Вучића, чија је Српска напредна странка највећа у владајућој коалицији, против кандидата расцепкане опозиције. То ће бити тест његових економских реформи, које је подржао Међународни монетарни фонд, као и напора за приближавање Европској унији балканске земље са 7,3 милиона људи", оцењује Ројтерс.

Агенција наводи да ће владајућа коалиција, која има комотну већину у парламенту са 250 посланичких места, бити у стању да обезбеди подршку парламента свом кандидату (за премијера) без расписивања нових (парламентарних) избора.

Ројтерс оцењује да би одлазак Томислава Николића са функције председника Србије "могао да значи брже кретање ка придруживању ЕУ и даље побољшање односа Србије са НАТО, упркос војној неутралности".  

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи