(Не)спорна регистрација странке ДЈБ

Ресорно министарство тврди да је од 10.174 достављених изјава за упис Доста је било у Регистар политичких странака, свега 673 биле попуњене у складу са законом. ДЈБ оптужује Министарство државне управе и локалне самоуправе да намерно отеже регистрацију странке.

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је данас да је, у документацији уз пријаву за упис "Доста је било" у Регистар политичких странака, утврђено да су, од свих 10.174 достављених образаца изјава, свега 673 изјаве биле на прописаном обрасцу и попуњене у складу са законом.

Поводом оптужби које је "Доста је било" изнео у вези са поступањем по пријави тог покрета за упис у Регистар политичких странака, у саопштењу се наводи да се, у уторак, 14. фебруара 2017. године, када је поднета пријава за упис у Регистар и обраду документације достављене уз пријаву, у Министарству томе приступило без одлагања.

Покрет "Доста је било" оптужио је раније данас Министарство државне управе и локалне самоуправе да намерно отеже регистрацију странке и упис у Регистар странака да би их, како тврде, "спречили да учествују на предстојећим изборима".

"Министарство је до данас, извршило физичку обраду свих 10.174 достављених образаца изјава. Утврђено је да су свега 673 изјаве на прописаном обрасцу и попуњене у складу са законом", истиче се у саопштењу.

Како се додаје, законом је прописано да се уз пријаву за упис обавезно подносе: записник са оснивачке скупштине, оснивачки акт, изјаве оснивача о оснивању политичке странке, на прописаном обрасцу.

Ти документи треба да садрже и оверу потписа, потврде о упису оснивача политичке странке у бирачки списак, по два примерка програма и статута, акт о избору заступника политичке странке и оверену фотокопију личне карте заступника политичке странке, а ако она не садржи податак о пребивалишту и адреси, и потврду о пребивалишту, додаје се у саопштењу ресорног министарства.

Истовремено, Правилником о начину уписа и вођења Регистра политичких странака прописан је образац изјаве (Образац 3) као и начин на који се тај образац попуњава и преузима са интернет странице Министарства.

На сајту Министарства (www.mduls.gov.rs) налази се Образац 3, као и Упутство за омогућавање "макро" садржаја у ворд (word) документима, односно упутство о начину прузимања и попуњавања обрасца.

Законом о политичким странкама прописано је да је Министарство дужно да донесе Решење о упису политичке странке у Регистар у року од 30 дана од дана предаје уредне пријаве за упис, подсећа се у саопштењу.

У току је даља провера преостале документације испуњености услова за упис у погледу садржине аката и докумената који су прописани законом и то: записник са оснивачке скупштине, оснивачки акт, програма и статута, акт о избору заступника политичке странке, навело је Министарство државне управе и локалне самоуправе.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи