Захтев за формирање Одбора за контролу избора

Јасно одвојени у председничким кампањама, изборни тимови Вука Јеремића, Саше Јанковића и Бошка Обрадовића, сагласили су се о заједничком циљу да спрече нерегуларности и крађу у изборном процесу и заштите права бирача да на председничким изборима слободно, неометано и без страха бирају свог председника.

Предизборни штабови тројице кандидата позивају Републичку изборну комисију да призна право судским оверитељима да оверавају потписе грађана.

Закон о избору председника Републике изричито наводи судске оверитеље, а не нотаре, као искључиво надлежне за послове овере потписа. У супротном, услед недовољних капацитета нотарских канцеларија и притисака власти на њих, биће угрожено, или онемогућено, право појединих председничких кандидата да поднесу кандидатуру, истиче се у заједничком саопштењу.

Тројица будућих председничких кандидата Народну скупштину позивају да оснује Надзорни одбор за контролу избора, састављен од представника свих парламентарних странака, који би надгледао целокупан процес и по окончању избора поднео извештај Скупштини и грађанима Србије.

То је, како се истиче, законом прописан елемент контроле изборног процеса и одговорности свих органа власти за фер и поштене изборе.

Председница Скупштине Србије се позива да одмах упути званичан позив Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да обави посматрачку мисију, у складу са досадашњом праксом.

Како надлежни државни органи нису применили препоруке ОЕБС од 24. априла 2016. године за исправку многобројних неправилности током изборног процеса, потребно је да ОЕБС изборни процес надгледа од самог почетка, додаје се у саопштењу.

Државни органи се позивају да не допусте и не понављају нерегуларности које су забележене у извештају ОЕБС.

Изборни тимови три председничка кандидата предузимаће усаглашене мере како би током целог изборног процеса пратили и штитили остваривање права грађана на слободну изборну вољу, најављује се у саопштењу.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи