Јанковић: Људи и темељне вредности жртве злочина у Штрпцима

Будући председнички кандидат Саша Јанковић изјавио је да никада неће бити заборављен злочин у Штрпцима, где су жртве били "не само људи", већ и "темељне вредности на којима треба да почива друштво и држава Србија".

"Тај злочин није до краја истражен, као што ни темељне вредности нису успостављене", рекао је Јанковић, а пренео покрет Апел 100.

Јанковић је навео да мора бити прекинута "срамна пракса" прећуткивања злочина и занемаривања породица отетих и убијених.

"Ниједан председник Србије до сада није посетио споменик убијеним грађанима Србије у Пријепољу, нити одао пошту жртвама овог ратног злочина. Та срамна пракса прећуткивања злочина и занемаривања породица отетих и убијених мора да буде прекинута. Надам се прилици да то урадим", навео је Јанковић.

Он је казао да никада неће бити заборављен 27. фебруар 1993. године, када је на железничкој станици Штрпци отето и касније убијено 19 грађана Србије и Црне Горе, јер нису били Срби.

"Капетан прве класе у пензији Томо Бузов, етнички Хрват, одведен је и убијен са 18 Бошњака затечених у возу, јер је само он реаговао и покушао да заустави одвођење сапутника реченицом: 'Шта радите то људи, има ли у овој земљи закона'", рекао је Јанковић и додао да се још траже остаци 16 од 19 убијених.

Јанковић је истакао да су они део више од 10.000 несталих на простору бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије за којима породице и даље трагају.

"Тај страшан број доказ је више од небриге власти у државама насталим распадом Југославије", рекао је Јанковић и питао да ли има у Србији закона.

Јанковић је истакао да су председнички избори прилика да "грађани поврате отету државу, да се без компромиса штите уставни принципи и да се никада више не постави питање да ли закон важи и примењује се на све једнако, без обзира на националност, веру, политичко опредељење или било коју другу личну особину".

Данас се навршавају 24 године од злочина у Штрпцима, у коме су припадници Војске Републике Српске убили 20 цивила несрпске националности које су претходно извели из воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи