Тадић: СДС подржао кандидатуру Вука Јеремића

Председништво Социјалдемократске странке (СДС) одлучило је да на председничким изборима подржи кандидатуру Вука Јеремића, изјавио је лидер те странке Борис Тадић.

"Победићемо, уверен сам да можемо, онима којима то делује као да није могуће, да би требало да се сете да је било немогуће и 2000. године и 2004. и 2008. године, па смо победили. Могуће је победити ако грађани изађу и одлуче према својој савести", рекао је Тадић на конференцији за новинаре у седишту СДС-а.

Тадић је рекао да је председништво, после озбиљне диксусије одлучило већином гласова да подржи Јеремића када је постало јасно да напори СДС-а да опозиција на изборе изађе са једним кандидатом неће уродити плодом.

Одлука је, како је додао, донета данас како нико не би могао да каже да је СДС калкулисао са нечим.

"Донели смо одлуку да станемо иза Јеремића јер смо уверени да он има потенцијал да прође у други круг. Уверени смо да ће другог круга бити, а тада наступа нови политички тренутак и све опције су могуће. Ови избори су огромна шанса да се промени режим Александра Вучића", рекао је Тадић.

По његовим речима, важно је да се стане на пут режиму који урушава темеље демократије и који видно почиње да напада тековине 5. октобра када је успостављена демократија већа него што је икада постојала.

"Многа очекивања грађана нису тада испуњена, али је успостављена демократија у Србији. Ова Влада од 2012. године урушава темеље демократије", рекао је Тадић.

"Сада ће Вучић бити председнички кандидат и то је била прилика да у два корака направимо резултат који би био претпоставка суштинских промена, јер начин на који Вучићева влада управља Србијом урушава основе демократије, а без демократије нема упеха", рекао је Тадић.

"Концентрисати гласове бирача"

Упитан зашто је за СДС бољи кандидат Јеремић од Саше Јанковића, Тадић је рекао да је било аргумената за оба председничка кандидата, али да је та странка одлучила да подржи онога за којег сматрају да има веће шансе.

Тадић је рекао да нема никакву примедбу на Јанковића, и да ће га СДС подржати уколико Јеремић не прође у други круг.

"Добити 50 одсто плус један глас и придобити грађански и демократски блок је јако тешко, због тога треба ставити фокус на то да се сви сукоби у опозицији смире да се концентришу сви бирачи на изборима", рекао је Тадић.

Према његовим речима делови опозције који не желе јединство требало би да буду кажњени на изборима, јер је ово тренутак од огромне националне важности.

Лидер СДС-а је позвао грађане да изађу на изборе и поручио да је могуће победити, и да је то успело опозицији увек када се ујединила.

Поводом оцена да је покрет Доста је било један од највећих "непријатеља" опозиције, Тадић је навео и да је Српска радикална странка коалициони партнер власти и да игра Војислава Шешеља помаже Вучићу.

Тадић је навео и да ће СДС уколико Јеремић не прође у други изборни круг, подржати Јанковића. Додао је да је странка спремна све своје капацитете да уложи у Јеремићеву победу, ако то Јеремић жели.

"Имамо неко искуство у победама на председничким изборима", рекао је бивши председник Србије.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи