Чанак: Учинићемо све да Вучић не постане председник

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да ће његова странка учинити све што је у њеној могућности да председник Српске напредне странке Александар Вучић не постане председник Србије и апеловао на демократску опозицију да истакне једног заједничког кандидата.

"Нама је интерес да Александар Вучић не буде председник Србије. То је добро за Србију и здраво за демократију. И урадићемо све што је потребно да се то деси", рекао је Ненад Чанак на конференцији за новинаре.

Додао је да то никако не значи да би ЛСВ подржао лидера радикала Војислава Шешеља или неког њему сличног, само да Вучић не би победио.

Председник ЛСВ-а оценио је да би демократски кандидат својом победом на председничким изборима могао да направи дисконтинуитет власти, јер сада све полуге власти, од републичког преко покрајинског до локалног нивоа, држи СНС са својим коалицоним партнерима.

"Зато ЛСВ апелује на све странке у демократској опозицији да учине додатни напор и да се на постојеће изборе изадје са једним заједничким кандидатом. Владајуће странке су се ујединиле око свога кандидата и самим тим нема оправрадања да опозиција не пронадје свога кандидата", казао је Чанак.

Додао је да, уколико опозиција не буде имала једног кандидата, онда треба радити на подизању излазности бирача на гласање, како се не би дозволило да "режимски кандидат" Александар Вучић победи у првом кругу председничких избора.

На питање да ли то значи да је могуће да и ЛСВ има свога кандидата на председничким изборима, Чанак је рекао да уколико то буде начин да се подигне излазност бирача, ЛСВ ће прихватити одговорност.

Он је додао да ЛСВ позива све представнике демократске опозиције на разговор о будућности земље.

Навео је да је Главни одбор ЛСВ синоћ одлучио да будућим председничким кандидатима демократске опозиције постави девет питања, међу којима је прво да ли прихватају иницијативу да се онемогући продаје обрадиве земље странцима.

"Тих девет питања су полазна тачка за разговоре са председничким кандидатима", рекао је Чанак. Додао је да је Главни одбор ЛСВ овластио републичке посланике те странке да питање кршења изборних правила на недавним изборима за Савет Месне заједнице Бочар у општини Нови Бечеј поставе пред надлежним министарствима.

Чанак је још рекао да је БиХ као целовита држава гарант стабилности Балкана и додао да свако колебање око БиХ "опасно прети да запали балканско буре барута".

Он је оценио да захтев за ревизију тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу долази у лошем тренутку за цео Балкан и даће "нови полет" десничарским националистицкцим снагама на свим странама.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи