Парламентарна већина: Нема кризе у скупштини, опозиција за изборе

Питање расписивања ванредних парламентарних избора и даље је отворено, а премијер Александар Вучић каже да су и председнички избори нека врста провере легитиметета.

Наводи и да ће у наредним данима видети да ли ће бити и ванредних парламентарних избора.

Из Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије сматрају да у овом тренутку скупштина функционише без икакавих проблема, док опозиција тражи да се уз председничке распишу и парламентарни избори.

Потпредседница напредњака Марија Обрадовић каже за Танјуг да сада нема разлога за одржавање паламентарних избора, те истиче да не види да има било каквих крупних потреса, ни у парламенту, али ни у политичком животу Србије, ван скупштинског здања.

"Мислим да у овом тренутку нема разлога за паламентране изборе. Али, знате како, политичка сцена је заиста нешто што је јако живо у Србији. Пратимо дешавања из трена у трен. У овом тренутку ми се припремамо за председничку кампању", наводи Обрадовићева.

И социјалисти, коалициони партнери напредњака, сматрају да нема потребе за парламентарним изборима, јер, како каже шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић, не постоји криза у раду парламента.

"Ми се, иначе, залажемо за редовне изборне циклусе, осим уколико постоји немогућност функционисања парламента, што сада није случај. Постоји потпуна политичка стабилност у парламенту", сматра Милићевић.

Дубравка Филиповски, бивша посланица Нове Србије која сада као самостална посланица подржава владајућу већину, каже да је и њен лични став да би Србија требало да уђе у ред редовних избора, "иако све ове турбуленције и економска консолидација захтевају чешће изјашњавање грађана".

Посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић наводи да нема ништа против избора, али да причу о њима лансирају они који су били против избора.

Као пример навео је лидера покрета Доста је било Сашу Радуловића за кога каже да има највише захтева у вези са ванредним парламентарним изборима, зато што му, уверен је Ристичевић, Вук Јеремић преузима бирачко тело, нема председничког кандидата, а сам нема храбрости да се кандидује.

"Он (Радуловић) ће бити тај који ће наводно захтевати ванредне парлемантарне изборе, јер му је последњи тренутак да очува своје бирачко тело, које Јеремић, као председнички кандидат, сваког дана преузима", оцењује Ристичевић.

Председник опозиционе Демократске странке Драган Шутановац, пак, каже да је сада већ свима јасно да је парламент претворен у пијацу.

Нико не зна, сматра Шутановац, колику подршку има владајућа већина, односно да ли уопште има адекватну подршку сходно снази коју презентују.

"Мислим да је једини начин да се то питање разреши управо кроз парламентарне изборе, који би били одржани заједно са председничким изборима, а након којих би, сигуран сам, добили потпуно другачију већину", каже Шутановац.

Шутановац разлог за парламентарне изборе види и у потреби да се заустави оно "најружније на политичкој сцени, а то су прелетачи".

За лидера Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића само помињање ванредних парламентарних избора, који би били трећи за претходне три године, је неодговорно.

Ако се до њих дође вољом владајуће већине истовремено са председничким изборима отвара се додатни простор да грађанске демократске снаге у земљи направе политички договор, који би створио алтернативу актуелној власти коју предводи СНС, додаје Јовановић.

Према његовим речима, да би такав договор постао реалност, потребно је да се Саша Јанковић и Вук Јеремић усагласе да на председничким изборима опозиција има једног кандидата, а који би странкама које су га подржале ту подршку узвратио на парламентарним изборима.

"Људи у Србији очекују јединствен наступ свих грађанских демократских снага на предстојећим изборима и зато је наша обавеза да се око тога договоримо", закључује Јовановић.

Лидер СРС Војислав Шешељ каже да Српска радикална странка јесте за ванредне парламентарне изборе.

"Убеђени смо да бисмо имали много више гласова него прошле године, а кампања за председничке повукла би кампању за парламентарне, дакле уштедели бисмо новац", наводи Шешељ.

Дверима се чини да је "Вучићева власт" већ пала, те да остаје још један корак да се распишу ванредни парламентарни избори заједно са председничким и да народ у Србији, како кажу, коначно добије власт која ће радити у његовом интересу.

У покрету "Доста је било" нису данас хтели да говоре о том питању.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи