У чему је тајна дуговечности општинских лидера

У појединим местима у Србији прерасподеле одборничких мандата у локалним парламентима ће бити, али не и промене челника општине. Грађани су и овога пута, појединим политичарима на локалу указали поверење. И док политиколози подсећају да би сваком друштву требало да институције буду важније од појединаца, житељи појединих места у Србији не мисле тако.

Ни после 15 година на власти, Владимиру Захаријеву, који улази у пети мандат, у Босилеграду не опада популарност. Од тридесет једног места у локалној скупштини, имаће двадесет једног одборника.

"У предизборној кампањи опозиција ми је стално говорила - Председниче ти не треба уопште oколо са народом да играш, нити да певаш. Ту они греше. Треба да буду као и остали људи, да деле судбину народа, то народ жели", каже дуговечни председник Oпштине Босилеград Владимир Захаријев.

Стари председници остаће и у Ћићевцу, Алескандровцу, Пироту, Гаџином Хану, Сопоту, Чајетини, Свиљанцу, Дољевцу, Јагодини ...

Од 18.000 бирача овде у Сурдулици, на локалним изборима је 62 одсто гласало за актуелног председника општине, Новицу Тончева. Он је на власти у овој варошици на југу Србије од 2008. године.

У новом мандату, Тончев Сурдулици обећава базен, индустријску зону, подземну гаражу.

"У малим местима људи гласају за човека, али посебно гласају за оне који су нешто урадили за грађане. Неће сигурно да гласају за неког ко само прича, а ништа не ради", сматра председник Општине Сурдулица Тончев.

Грађани Сурдулице истичу да човек да се слаже или не слаже са неком политиком, "али да оно што се види, види се".

И на северозападу Бачке, у Апатину, нови председник биће стари, познатији као "човек општина" јер је први пут биран 1982. године.

"Имамо најавећу бесцаринску зону у Србији, велики робно-траснпортни центар и очекујемо да градимо луку, то ће бити наша њавећа развојна шанса", истиче први човек Апатина Живорад Смиљанић.

Популарност локалних политичара у мањим срединама стручњаци не оспоравају, али тврде да то за друштво није добро.

Политиколог Славиша Ковачевић сматра да континуитет, опстанак и развој једне заједнице мора да буде заснован на смени генерација.

Гласачи подсећају да се у малим срединама људи добро познају и да зато, како кажу, на локалним изборима ретко када у процени погреше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару