Пребројавање гласова, "фото-финиш"

Заокруживањем на гласачком листићу није, испоставило се, заокружен изборни процес.

За РИК су спорна 164 места. За ДСС и Двери нису. Уверени су да иза тога стоји СНС јер жели, како кажу, да науди њиховој коалицији, која је за сада на неопходних пет одсто.

"За 12 сати пребројано је 98 одсто бирачког тела Србије, за преостала 72 сата не може да се преброји два одсто, зато што су та два одсто простор за манипулацију како би се прекрајала изборна воља грађана Србије и како би владајући режим спустио, између осталог, нашу листу испод цензуса и себи придодао који мандат", сматра Бошко Обрадовић, први човек покрета "Двери".

Иако мотре на фото-финиш бројања гласова, у овој коалицији су уверени да би резултати са тих места потврдили да су изнад цензуса. Исто тврде и у СДС-у и ЛДП-у.

"Не пристајемо на промену изборне воље. Надали смо се да је лекција из 1996. и 2000. године научена", наводи Марко Ђуришић из СДС-а.

Демократе, чији улазак у парламент није у питању, сматрају да се све време манипулише објавом резултата. То што РИК одлаже да објави резултате за један и по проценат бирачких места, кажу, указује на то да постоји лоша намера.

Радом РИК-а није задовољан ни СРС, али из других разлога. Њихов лидер мисли да се изборна воља прекраја кроз покушај да се у парламент убаце они који нису прешли цензус.

"РИК тенденциозно одбацује бирачка места где су те странке врло лоше прошле, како би створила нову основицу из које произлази да имају пет одсто гласова. Те две коалиције биле су убедљиво испод цензуса док није интервенисао амерички амбасадор Скот", истиче лидер радикала Војислав Шешељ.

"Врло добро знате каква је наша политика, анти-НАТО и против ЕУ, и они немају ниједан разлог да нас гурају", указује председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић.

Материјал из РИК-а дат је странкама на увид. Поновно бројање желе и напредњаци, убедљиви победници избора.

"Једино што је важно је да сваки глас буде пребројан, да никоме не буде закинут и да нико не добије више него што би требало да има. Увид у материјал свакоме, немојте да причате глупости, реците колико гласова имате и где сте их добили и крај приче. Мислим да је то апсолутно најпоштеније за сваког. И мени је потпуно свеједно хоће ли неко да уђе или неће", напомиње председник СНС-а Александар Вучић.

СНС оптужује демократе за притисак на рад изборних органа. Кажу да су освојили 40.000 гласова више него на претходним изборима и да су увид у изборни материјал тражили како би били сигурни да за њих необична промена резултата која се десила преко ноћи уз присуство чланова опозиције у РИК-у, није у супротности са народном вољом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару