Ђурђевић: Радимо под притиском, сви нека имају увид у материјал

Свима ћемо да копирамо записнике рада бирачких одбора, нек' сравњују записнике, нека узму дигитроне, нека сабирају, па нек виде да ли су тачни резултати, рекао је председник РИК-а Дејан Ђурђевић.

Републичка изборна комисија (РИК) ради под "невероватним притиском", изјавио је њен председник Дејан Ђурђевић и предложио да се свим странкама одобри увид у изборни материјал.

"Радимо под невероватним притиском, који се беспотребно генерише. Предлажем да се свима одобри увид у материјал, свима ћемо да копирамо записнике рада бирачких одбора, нек' сравњују записнике, нека узму дигитроне, нека сабирају, па нек виде да ли су тачни резултати", рекао је Ђурђевић на седници РИК-а.

Ђурђевић је, такође, демантовао, како је рекао, "све могуће измишљотине".

"Мислио сам да ћемо имати милион приговора, мислио сам да се ангажују сви правници, очекивао сам да ћемо данас цео дан седети над приговорима организација које прате изборе, да ли њихови посматрачи могу да улажу приговоре, ако су бирачи, могу, крећу њихови извештаји, катаклизмички, о томе како се број неправилности повећава", рекао је Ђурђевић.

Истакао је да је, међутим, све спласнуло када су стигли први резултати.

"Народ је одлучио ко је прешао цензус, имаћемо табелу, ја само желим да се у овом збиру нађе оно што пише у записницима. Све је транспарентно", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, РИК ће поделити свих 8.377 записника, са сваког бирачког места.

"Нема никаквих проблема, нити радимо да неко прође, нити да не прође цензус, наше је да утврдимо праву вољу, да заузмемо један став, све да буде јавно и транспарентно", додао је Ђурђевић.

Објашњавајући зашто се РИК у изборној ноћи први пут огласио после поноћи, Ђурђевић је подсетио да је најавио да ће прве резултате објавити тек пошто се обради 30 одсто бирачких места.

Ђурђевић каже да су у РИК-у проценили да ће то бити обављено пре 23 сата, али се испоставило да су тада имали мање од 12 одсто обрађених биралишта. Према његовим речима, представници свих странака у РИК-у сагласили су се да би било неозбиљно да у јавност излазе са тако малим бројем обрађених гласова.

Каже да су лидери политичких странака, "који могу да се љуте колико год хоће", створили "паклену атмосферу" за ове изборе и указује да избори нису били ни расписани формално, а кренуле су приче о изборној крађи.

"Ја сам био повод за изборну крађу, што ме скупштина при расписивању избора разрешила, па опет именовала, што је једна партија донела одлуку да њени чланови не могу да имају дупле функције, па сам ја, следећи партијску одлуку, поднео оставку, па су ме замолили да се не мења РИК пред изборе. То је био повод да се прича о изборној крађи", рекао је Ђорђевић.

За недељу, када су одржани избори, Ђорђевић каже да је је био "најпакленији дан" у његовој каријери.

"Дванаест сати смо јурили координаторе, да се распитују, само су стизале дезинформације – поломљена кутија, 'бугарски воз', ово-оно, да бисмо ми на крају тог дана добили само два приговора. Имамо рок до сутра да се изјаснимо о тим приговорима, о свима ћемо се изјаснити", истакао је Ђурђевић.

"Неки приговори су подношени, па повлачени, па испада да нису, да су поново поднети, цео дан смо се бавили у недељу проверавањем разних дезинформација", рекао је председник РИК-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару