СНС европским социјалистима: Заштитити изборну вољу грађана

Интернационални секретар СНС-а Јадранка Јоксимовић је, реагујући на саопштење Парије европских социјалиста да избори нису били слободни и фер, навела да ПЕС наставља неутемељене и пристрасне нападе на СНС.

"Српска напредна странка са жаљењем констатује да ПЕС и њен председник, Сергеј Станишев, настављају и након одржаних избора, као и током предизборне кампање, неутемељене и пристрасне нападе на СНС", истиче се у саопштењу.

"Оптужбе о нерегуларностима изборног процеса, као и позивање на независне посматраче и ОЕБС, произвољне су и показују мањак објективности и демократског понашања", напоменула је Јоксимовић.

Подсетила је да су на слободним изборима грађани Србије преко 48 одсто гласова дали СНС-у и додала да је заиста недопустиво вређати слободну вољу грађана зато што се Станишеву и социјалистима не свиђа СНС.

"Посебно указујемо на чињеницу да су ДС и неке друге партије које ПЕС подржава, осим оптужби без аргумената и без поднетих приговора надлежним органима, показали да слабо поштују демократске институције и процедуре", истиче се у саопштењу.

Додаје се да "уосталом, онај ко губи има права да се љути, али не и да поништава и доводи у питање вољу грађана".

"Боље би било да се позабавите разлозима због којих су ове странке доживеле дебакл и губитак поверења грађана", наведено је.

У саопштењу се додаје да је СНС тражио поновно бројање гласова и увид у сав бирачки материјал, јер има оправдане сумње да је вршен притисак на изборну комисију.

"У парламент могу да уђу, по јасним демократским правилима, само оне странке које су прешле цензус, па ћемо ускоро видети ко је од странака заиста ушао у парламент", истиче СНС.

СНС напомиње да је, као странка која је показала да поштује европске вредности и демократске процедуре, тражила на увид и поновно пребројавање, да би заштитила изборну вољу грађана Србије, што, наравно, могу да траже и друге странке.

"Очекујемо да ПЕС поздрави овај демократски чин СНС-а и поштовање демократских вредности слободних избора", поручује се у саопштењу.

ПЕС је раније данас саопштила да је "примила к знању" исход избора у Србији и да изражава забринутост због демократских стандарда изборног процеса.

"Изражавамо значајну забринутост у вези са изборном кампањом у Србији и гласањем које, по свему судећи, није било ни слободно ни фер", изјавио је председник ПЕС Сергеј Станишев.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару