СНС тражи поновно бројање гласова

Српска напредна странка затражила је поновно пребројавање гласова и увид у сав бирачки материјал, дан након што је опозиција формирала свој правни тим за контролу резултата.

На овакав потез упућивало је обраћање премијера и лидера СНС-а Александра Вучића после седнице Председништва странке, у понедељак после подне, а посебно сумње које је изнео у вези са преласком цензуса свих опозиционих странака "под окриљем ноћи", у присуству лидера опозиције у РИК-у.

Премијер је рекао да су се у ноћи после избора дешавале "чудне ствари".

Такође, истакао је да остаје у уверењу да је СНС, како је и саопштила у изборној ноћи, освојила преко 50 одсто гласова бирача, те да није јасно како су неке странке прескочиле преко ноћи цензус и обориле резултат СНС-а.

Он је и данас, нешто пре него што се појавило саопштење СНС-а, у Узићима, у општини Пожега, рекао "да ће се још видети ко је заиста ушао у парламент".

Вучић је најавио "да ће СНС прегледати комплетан изборни материјал".

"Замислите да сам ја упао у неку комисију и одједном буду промењени резултати, све како су они хтели", казао је Вучић.

Према његовим речима, СНС је затражио увид у сав бирачки материјал, пошто је изборна комисија била изложена притисцима.

"Они који имају осам пута мање гласова се спрдају с народом. Има у овој земљи да се поштује народна воља, с тим се не смеју играти", подвукао је он.

Недуго после, СНС је у саопштењу потврдио да је формиран правни тим те странке и да је упутио надлежним институцијама званичан захтев за ново пребројавање гласова.

СНС наводи да је то учињено због очигледних злоупотреба, одређених нејасноћа и нелогичности, а у циљу заштите изборног процеса и слободне изборне воље грађана.

СНС подсећа да је упозоравао на дан избора, и раније, да постоји основана сумња да су поједине политичке партије и групације свесно кршиле изборни процес, вршиле притисак на грађане и надлежне институције, служиле се незаконитим и недозвољеним радњама како би онемогућили грађане да изразе своју слободну вољу и основно демократско право да они бирају власт која ће их представљати.

Српска напредна странка поручује да неће дозволити да било која политичка партија, на било који начин, крши изборну вољу грађана, која мора бити недвосмислена и ослобођена свих знакова злоупотребе и сумње, јер је то једини начин да Србија постане модерна демократска држава у којој су глас и воља грађана неприкосновени.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару