"Влада после 28. маја"

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић рекао је да је Председништво СНС-а одлучило да 28. маја одржи седницу Ванредне скупштине странке. Поносни смо што смо чисто као суза, најчистије могуће, победили на изборима, поручио је Вучић.

Вучић каже да ће, без обзира на то какве ће се белосветске игре играти око листића, СНС поштовати одлуку државних органа каква год да буде.

"Током ноћи се много чудних ствари дешавало. Опозиција се јуче ујединила, измишљали су неправилности, а имали смо само направилности које је пријавио СНС а у вези са Врањем и Рибником", рекао је Вучић на конференцији за новинаре. 

Истиче да не зна шта би се догодило да СНС није добио апсолутну већину. 

"Чудне посете, претње, притисци и питања зашто РИК не ради ноћу, а ради, а да нико није питао зашто ПИК не ради, већ спава", додаје лидер СНС-а. 

Оцењује да су у току ноћи "под чудним околностима" сви прешли цензус и да су се "нагурали" између 5,01 и 6,03 одсто, док је победа СНС-а била чиста као суза. 

Изразио је сумњу поводом 25 записника са "логичком грешком", међу којима девет из Сјенице, како су две листе током ноћи "чудно" прешле цензус, те да је остао у уверењу да је процена СНС-а колико је та листа освојила гласова била основана. 

"Остављамо надлежним државним органима посао и не смета нам што под чудним околностима за 200 и 400 гласова пређу две листе, а за 2.000 гласова цензус пређу три листе. Нека раде šшта хоће, народ је показао ко има легитимитет, а они нека раде свој посао, ми ћемо радити свој и дрžжава ће свој посао", каже Вучић.

Упркос свему томе, каже Вучић, већинску вољу народа не могу да промене.

"Поносни смо што је СНС освојио 100.000 гласова више него на претходним изборима. То могу само успешни и најбољи. Мени не требају фантомски гласови", додао је Вучић. 

Каже да ће се напредњаци бавити Србијом.

"Што се нас тиче, овај процес остављамо као историјски веома успешан", каже Вучић.

Оцењује да је одлука о изборима била добра, јер су "умирене тензије".

Вучић: Нећу да зовем људе којима је мржња једина политика 

Лидер СНС-а није желео да говори о постизборним коалицијама.

"Потпуно је јасно да ми не пада на памет да зовем људе којима је мржња једина политика. Хоћу оне који ће се борити за Србију, за другачију и успешну, напредну Србију, не за оне који ће да прете, псују и вичу. Оне који говоре само о неправилностима, а само СНС је пријавио неправилности на крају", наводи Вучић.

Каже да неће да окреће телефон и нада се да његови противници "не би хтели да их зову педери или како су већ мене звали".

На питање новинара после седнице Председништва странке кога искључује из коалиције, Вучић је рекао да неки од оних који су чудом прешли цензус кажу како неће са СНС-ом, који има 48 одсто.

"Они кажу – види ону жалбу од 48 одсто, хајде да је згазим копитом од пет одсто, нећемо са њима. Тако они кажу. Можда су заборавили и помислили да ће моћи да преузму државу тако што ће два пута подићи тег", наводи лидер напредњака.

Осим тога, Вучић каже да су он и лидер социјалиста један другом честитали на изборима и после рекли "лаку ноћ".

"Са свима ћу разговарати о свему. О коалицији не знам у овом тренутку, морам да размислим. Желимо да изнесемо план и програм за народ", објашњава Вучић.

Каже да је Савез војвођанских Мађара њихов поуздан партнер, као и да се данас чуо с Иштваном Пастором.

Вучић истиче да ће његов предлог, уколико се Председништво СНС-а усагласи, бити да Пастор буде председник Скупштине Војводине, а на питање ко ће бити војвођански премијер, лидер напредњака није одговорио.

"Можемо ми и сами, без Мађара или било кога другог", додаје Вучић.

На питање кад ће бити формирана Покрајинска влада, Вучић каже да чека коначне резултате ПИК и да ће онда видети.

Одговарајући на питање да ли се плаши што је сада опозиција у парламенту бројнија, Вучић каже да се нарочито плаши стечајних управника који себи и својим женама намештају послове, "ових из 'Доста је било' или 'мало им је било'", или "ових других стручњака, Чеда, Борис, Чанак, или колико их је већ", "то је све унутар жутог корпуса, неки узму мање, а неки узму више".  

Вучић је истакао да једва чека да види коначне резултате избора, када ће, како је истакао, СНС можда и затражити да се гласови "истресу, и да се виде стварни гласови". 

"Наш посао је да се ти гласови стварно преброје, а не јер то жели неко ко је изашао из теретане и много је поцрнео", рекао је Вучић. 

Оцењује и да је сада у парламенту пресликана воља народа и да Скупштина изгледа реалније него што је изгледала раније, јер се на улицама "види растући национализам".

"Шокиран сам кад сам видим колико гласова су у Београду добили шовинисти и националисти, они који лоше говоре о другима", рекао је Вучић.  

Каже да мањи број мандата који СНС има у Скупштини неће утицати на спровођење реформи које је започео.

"Важно је да имамо легитимитет, да нас народ подржава", истиче Вучић.

Примећује да друга странка има чак 30 одсто мање мандата од напредњака.

"То је највећа страначка доминација у Европи", указује Вучић.

Говорећи о изборној ноћи и о утиску да није задовољан резултатом, Вучић каже да он не предводи "цензус странке и цензус коалиције". 

"Бавио сам се читањем папира, Макалистер ме је погледао и рекао ми: 'Ово нисам видео у свом животу, да неко после овакве победе седи сам у соби и пишšе по папирима’.' А погодио сам све šшта ће се деšшавати током ноћи“", истиче Вучић.

Каже да ће напредњаци убудуће побеђивати озбиљношšћу и одговорношšћу, као и да већ сутра иде да поставља камен темељац за фабрику код Поžжеге која ће производити муницију.

„"Та славља, то мени не приличи. Да пијем, славим, једем торте. Не разумем се у то"“, наводи Вучић.

Ово је прва седница Председништва после ванредних републичких, као и локалних и покрајинских избора.

Према последњим резултатима РИК-а, СНС је освојио 48,25 одсто гласова на републичким изборима, док је на покрајинским освојио 44,29 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару