Политико: Пет главних поука избора у Србији

"Изборна коцка" исплатила се лидеру СНС-а Александру Вучићу, који се враћа на власт убедљивом победом, оцењује амерички портал Политико и наводи пет главних поука које се могу извући из превремених избора, од тога да Србија остаје на путу ка ЕУ, до јачања националиста који се враћају у парламент.

Закључак број један је да се пут Србије ка ЕУ наставља, будући да је више од 85 одсто гласова отишло странкама које јавно заговарају чланство у ЕУ, пише Политико.

Премда ово није био "референдум о ЕУ", како су га неки назвали, јасно је да политички консензус у земљи иде у прилог чланству у Унији, наводи се у тексту.

С владајућом коалицијом, која се спрема да узме 60,5 одсто гласова Вучић има јасан мандат да приближи Србији ЕУ, а то, како додаје Политико, укључује и "нормализацију односа са Приштином, премда признавање независности српске покрајине још није на столу, и правосудне и економске реформе".

Регионално, због амбиције да уђе у ЕУ и жеље за блиским односима са Немачком, Београд вероватно неће хтети да "прави проблеме", премда ће бити повремених чарки, нарочито са Хрватском.

Пут Србије у ЕУ, међутим, пун је препрека, наводи амерички портал, подсећајући на одлуку Хрватске да блокира преговоре Србије у неким подручијма и "вечни проблем Косова", који "чак ни све чланице ЕУ не признају као независну државу".

Србија је уз то суочена и са непријатељском климом у ЕУ, где недавни холандски референдум против трговинског споразума са Украјином показује да међу постојећим чланицама нема много воље за ширењем.

Остатак Уније је заокупљен кризама од Брегзита до миграната и еврозоне, због чега је Србија на дну бриселске листе приоритета, наводи портал.

Друга поука је да су националисти добили на снази, пише Политико подсећајући да Шешељев СРС не само да се вратио у парламент него ће изгледа бити и главна опозициона странка у скупштини.

"То радикалима даје парламентарну платформу за реторику против ЕУ и суседа Србије", оцењује портал.

Место у парламенту ће изгледа добити место и конзервативна Демократска партија Србије и Двери, наводи Политико примећујући да ДСС, који је некад био умерена проевропска конзервативна партија и део покрета против Милошевића, сада предводи Санда Рашковић Ивић, позната као "српска Марин ле Ппен" и противи се уласку Србије у ЕУ, док су Двери "отворено хомофобни" покрет.

Трећа поука тиче се мандата за спровођење реформи, пише Политико наводећи да домаћи критичари и неке дипломате кажу да је Вучић обећао много, а испунио мало током прве две године као премијер, упркос томе што је имао огромну већину.

Сада када му је мандат обновљен има политичког простора да испуни обећања, а то укључује приватизацију државних предузећа попут "Телекома" и рударског комплекса, смањење прегломазне администрације и знатно побољшање правосудног система и владавине права.

"То ће подразумевати разрачунавање са ушанченим интересима, али је од кључног значаја за капацитет Србије да искористи своју предност у погледу локације, цене, трговинских веза и привуче озбиљнија страна улагања", оцењује се у тексту.

Четврта тачка на коју се осврће Политико је да Вучићева власт подстиче страховања од ауторитаризма.

Ипак, чињеница да су страни медији о исходу избора известили као о победи проевропског реформатора а не ауторитарног популистичког националиста је знак колико је добро српски премијер, некадашњих савезник Слободана Милошевића, добро изградио свој имиџ, оцењује портал.

Вучић је, како се подсећа, добио међународни аплауз за потезе са Косовом и због хуманог управљања избегличком кризом, али многи у Србији на њега гледају са много више скептицизма.

Противници га оптужују да сузбија медијске слободе и поткопава владавину закона, те да се неке компаније блиске странци богате, пише Политико.

Пета поука је да су либералне опозиционе странке потиснуте на маргине, наводи овај портал уз оцену да је, баш као и у Мађарској и Пољској, српска умерена опозиција подељена и слаба пред партијском машинеријом владајуће коалиције.

Три одвојене либералне групације су ушле у парламент, од којих је једна алијанса трију странака, али је свака од њих освојила само између пет и шест одсто гласова, примећује Политико, који наводи да цепање ДС подрива опозицију Вучићу.

Једно од изненађења, пише портал, јесте успех "Доста је било" на чијем је челу бивши технократски министар економије Саша Радуловић који "каналише гнушање" према српској политичкој елтити.

"Али, све ово значи да Вучићева власт неће бити много угрожена у наредне четири године", закључује портал Политико.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару