Агенције: Вучићеви проевропски напредњаци - убедљиво

Светске агенције јављају да су по објављивању прелиминарних резултата "проевропски оријентисани напредњаци" освојили убедљиву победу, а амерички АП истиче да је странка Александра Вучића далеко иза себе оставила "проруске снаге".

Према америчкој агенцији АП, тријумф СНС премијера Александра Вучића значи да ће Србија наставити путем према чланству у ЕУ, упркос противљењу десничарских странака, које желе блиске везе са традиционалним словенским савезником Русијом.

Пред "моћним" Вучићем је сада задатак да реформише неефикасне државне компаније и гломазни јавни сектор, истиче Франс прес.

Француска агенција подсећа да је и сам Вучић, по објављивању резултата, рекао да су се грађани определили за европску интеграцију и поверили му "огромну одговорност", а један од првих који му је честитао, истиче Франс прес, био је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Амерички АП такође цитира изјаву Вучића да "резултати показују снажну подршку демократији, реформама и европској интеграцији"

АП подсећа да се на Западу страховало да би избори могли окренути Србију даље у десно и према Русији.

"Свако буђење национализима на Балкану се сматра опаснијим него у осталим деловима иточне Еропе због ратова 1990.", наводи АП.

Франс прес у анализи исхода ванредних парламентарних избора истиче још и да је проевропски премијер Вучић прогласио победу а да је његова странака на путу да добије око половину гласова, уз досадашње коалиционе партнере, социјалисте, на другом месту.

У скупштину се после четири године враћају и радикали, предвођени ултранационалистом Војиславом Шшељем, који је недавно ослобођен оптужби за ратне злочине током сукоба 1990-их, наводи француска агенција.

АФП подсећа да је Вучић расписао превремене изборе рекавши да му је потребан јасан мандат да настави потенцијално непопуларне реформе које тражи ЕУ, те указује да његови критичари сматрају да је гласање било покушај да се консолидује власт и изражавају забринутост због Вучићевих ауторитарних тенденција, укључујући сузбијање медијских слобода.

У тексту се подсећа да је "тврдокорни Шешељ", "који би сада могао постати водећа опозициона личност у скупштини", водио практично антизападну кампању, подсећајући на бомбардовање Србије од стране НАТО-а и позивајући на приближавање Русије.

Руска агенција ТАС јавља да је према прелиминарним резултатима РИК-а коалиција "Александар Вучић- Србија побеђује" освојила 49,3 одсто гласова.

Италијанска агенција Анса наводи да резултати потврђују велики успех Вучића и његове СНС а да ће у скупштину ући и СПС, СРС и ДС док су друге странке одмах код прага.

Бечки дневник "Стандард" наводи да је лидер СНС Александара Вучић је и на овим изборима у Србији убедљивом победом показао доминацију, и сам, или са коалиционим партнерима, формираће владу и наставити процес европске интеграције и економске реформе.  

Вучић ће сам, или са коалиционим партнерима формирати владу и наставити процес европске интеграције и економске реформе у духу Светске банке и ММФ-а, навео је бечки дневник. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару