Честитке Вучићу из Европе и региона

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер честитао је Александру Вучићу и СНС-у на победи на изборима у Србији и поздравио "демократски дух српског народа". Честитку Вучићу је упутила и висока представница ЕУ Федерика Могерини. Вучићу су честитали премијери Хрватске и Бугарске Тихомир Орешковић и Бојко Борисов, председник Српске демократске странке Републике Српске Младен Босић, Српска листа, лидер СНСД-а Милорад Додик и амбасада Израела у Србији.

"Србија игра кључну улогу у обезбеђењу стабилности на Западном Балкану. Конструктиван приступ премијера Александра Вучића односима са суседним земљама је омогућио значајан напредак како у регионалној сарадњи, тако и у блискијим односима са Европском унијом", наводи се у саопштењу Дејвида Макалистера.

Са новим подстицајем у виду тако значајног броја гласова, Србија сада може да се фокусира на даље јачање владавине права, борбу против корупције, реформу јавне администрације, увођење економских реформи и гаранцију медијских слобода, како би се Србија још више приближила Европској унији, навео је известилац ЕП за Србију.

"Европа се суочава са изазовним временима. Глас Србије има улогу у дефинисању будућности нашег континента. Радујем се наставку блиске сарадње са парламентом и Владом у Београду", истакао је Макалистер.

Висока представница ЕУ за спољне послове и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије Федерика Могерини честитала је у телефонском разговору председнику Владе Александру Вучићу победу на изборима, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У честитки коју је објавио на Твитер налогу, премијер Бугарске Бојко Борисов позвао је Александра Вучића да посети Бугарску.

Вучић му се захвалио на честитки и прихватио позив за посету.

"Хвала пријатељу. Прихватићу са задовољством твој позив", одговорио је Вучић.

И председник Владе Хрватске Тихомир Орешковић упутио је писмо са честиткама, саопштено је из Владе Србије. 

Председник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едвард Кукан упутио је честитку грађанима Србије на одржаним парламентарним изборима, а премијеру Вучићу и Српској напредној странци на "убедљивој победи".

"Желим да честитам грађанима Србије на изборима. Задовољан сам што је велика већина Срба са поверењем гласала за проевропски курс земље", наведено је у саопштењу.

Лидер СНСД-а Милорад Додик честитао је Вучићу победу на ванредним парламентарним изборима.

"Резултат који сте остварили представља част за вашу странку, али и одговорност да се испуне очекивања грађана који су вам указали поверење на изборима", поручио је Додик.

Додик, који је председник Републике Српске, и овом приликом поновио је чврсту опредељеност за стално унапређење и развој укупних односа Републике Српске и Србије, саопштено је из СНСД-а.

Председник СДС-а Републике Српске Младен Босић честитао је Вучићу победу на изборима у Србији.

"Грађани Србије и овај пут су подржали вашу политику, која се показала доследном на плану очувања државног субјективитета Србије и интереса нашег народа", стоји у честитки Босића, пренела је агенција Фена.

"Сваки напредак у Србији, нас у Републици Српској посебно радује и зато вам желимо да успете у зацртаним економским и социјалним реформама и придобијању што већег броја пријатеља на међународној сцени", истакао је Босић.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић честитао је председнику СНС-а и премијеру Александру Вучићу изборну победу на ванредним парламентарним изборима у Србији истакавши да је победа српских напредњака значајна и за стабилност региона.

"Поверење које су вам и овај пут дали грађани је најбоље признање за ваш рад и за напоре које улажете на путу ка Европској унији. Победа вас и партије на чијем сте челу је значајна и за стабилност региона у целини. Због тога желим да потврдим спремност на даљњу сарадњу са циљем јачања и унапређивања наших билатералних односа", стоји у честитки Звиздића.

Српска листа је честитала лидеру СНС-а на великој победи, а грађанима избор који им, како наводе, гарантује сигурну будућност.

"Победа коалиције окупљене око Српске напредне странке на републичким изборима говори о томе да су грађани препознали прави и једини могући пут за спас Србије", наводи се у честитки СЛ.

Српска листа се, поручују из те странке, радује наставку реализовања политике помирења и развоја коју смо започели на Космету у време мандата прве владе Александра Вучића и "поносни смо на допринос који смо дали у спровођењу те политике на Косову и Метохији".

И израелско Министарство спољних послова честитало је Вучићу и његовом тиму на убедљивој победи на изборима, саопштила је амбасада Израела.

"Амбасадор Јосеф Леви истиче да је овом победом Александар Вучић доказао још једном да је изузетно значајан и истакнут вођа, како на Балкану, тако и у Европи", наводи се у саопштењу.

Како се оцењује, нови српски парламент ће бити "узбудљив" и плуралистички, док се Србија буде суочавала са историјским и драматичним изазовима на пољима европског проширења, економских реформи и мирног дијалога Београда и Приштине.

"Желимо Србији успешне наступајуће четири године испуњене креативношћу, продуктивношћу и унутрашњој солидарности", истиче се у саопштењу амбасаде Израела у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару