Ипсос: СНС ће имати сасвим удобну већину

Аналитичар Ипсос Стратеџик маркетинга Срђан Богосављевић рекао је за РТС да ће сигурно СНС моћи да формира апсолутну власт. Говорећи о могућим коалиционим партнерстивма, Богосављевић каже да је то тактична ствар политичких процена, пре свега СНС-а.

Гостујући у Дневнику РТС-а, аналитичар Срђан Богосављевић је рекао да није решена недоумица ко прелази цензус јер када имате странке које се налазе у зони око пет одсто, за плус-минус 0,2 или 0,3 или 0,1 или један нисте сигурни док год РИК не преброји гласове до краја.

"Наши подаци су показивали синоћ око 21 час када је било 20 одсто оно што сада имамо, једино што ми имамо на пет посто коалицију СДС-ЛДП-Лига и имамо на 5,1 Двери-ДСС, при чему не знамо шта се десило на КиМ, 45.000 гласова на КиМ тражи да свако од тих који су у зони пет тамо добију тамо миниму 2.000, 2.250 да би задржао тај цензус, тако да су веома угрожене те две странке", објаснио је Богосављевић.    

"Оно што је сада врло проблематично је што у зависнсти од тога да ли ће бити 4,99 или 5,01 се потпуно мења распоред мандата у Скупштини и то је оно што чини оволико узбуђење", каже Богосављевић.

Подаци Ипсоса не могу да покажу да ли је било неправилности, каже Богосављевић и додаје да су подаци у великој мери сагласни са предизборном анкетом, осим "што су нам радикали нешто изнад нашег интервала поверења".

Друге предизбнорне анкете су показивале да су се вртеле око таквих података. 

Говорећи о излазности, Богосављевић каже да су излазност имали нешто мало већу него 2014. године и износи око три милиона и седамсто хиљада.  

Говорећи о убедљивој победи СНС-а, каже да су добили више гласова него прошли пут. "Та коалиција проширена је за једног коалиционог партнера који је могао да им донесе један до два одсто тако да најмање због тога сасвим сигурно постоје пребацивања, неки су се разочарали што су ови пришли њима, тако да нема ту неких великих изненађења", каже аналитичар.

Ако неко сада тражи проверу све странке су биле у ситуацији да проверавају тај поступак бројања -  да ли је било манипулација са куповином гласова то мора полиција да озбиљније утврди, а боље је да иде преко неких ревизора, сматра Богосављевић.

Сигуран је да ће СНС моћи да формира апсолутну власт. "Чим имате преко 48 одсто, знате да неки остају испод цензуса, већ имате 126 посланика а с обзиром да је врло вероватно да ће бар једна странка остати испод цензуса то говори да ће имати сасвим удобну већину", рекао је Богосављевић.

Говорећи о могућим коалиционим партнерстивма, Богосављевић каже да је то тактична ствар политичких процена, пре свега СНС-а. Иначе, колаициона партнерства нису потребна да би се формирала власт она су потребна да би се неке ствари протерале да би се добиле заштите с леве или десне стране", каже Богосављевић.

"Десница је и прошли пут имала добре резултате, врло сличне овим сада. Шешељ тада није био активан а када немате Шешеља, радикали су слабији", сматра Богосављевић.

Није се српско друштво окренуло десници него је комбинација странака довела до тога да српски радикали уђу сигурно, а могуће и Двери-ДСС, после пребројавања гласова на Косову, каже Богосављевић.  

Богосављевић је рекао да ће председник покрета Доста је било Саша Радуловић
бити тај који ће одлучити ко ће формирати власт у општини Врачар.

Када је у питању општина Врачар, Радуловић ће бити "кинг мејкер", рекао је Богосављевић.

Према тренутним резултатима, СНС није успео да освоји већину у три општине.
Осврћући се на Врачар, где према тренутним подацима СНС има 28,2 одсто гласова, Доста је било 17,69 одсто гласова, а ДС 17,5 одсто, Богосављевић је рекао да ће у овом случају Саша Радуловић бити тај који ће одлучити ко ће формирати власт у тој општини.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару