Аналитичари на РТС-у о изборним резултатима

Кључна питања избора су ко ће прећи цензус и с ким ће СНС правити коалицију, кажу за РТС социолози Милан Николић и Владимир Вулетић, и аналитичар Драгомир Анђелковић. Већа излазност подиже цензус, што одговара највећој листи, истиче Анђелковић. Непопуларни потези Владе и мере штедње нису уплашили гласаче, рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић. Политиколог Зоран Стојиљковић поручује да нико није без шанси и да треба сачекати резултате гласања у урбаним срединама.

00.20 - Извесно је да су избори протекли регуларно, каже Драгомир Анђелковић.

00.10 -  Слика Србије у парламенту биће реалнија него што је била, сматра спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић, истичући да то може да обогати политички живот.

23.10 - Александар Вучић је у праву кад каже да је ово историјски успех јер није уобичајено да једна странка у пропорционалном изборном систему освоји апсолутну већину, истиче Орловић. Анђелковић: Вучић има разлога да буде задовољан јер му ово даје нову врсту допунског легитимитета.

22.15 - Могуће промене са пребројавањем гласова у урбаним срединама, каже Зоран Стојиљковић и истиче да нико није без шанси. Ту се, кажу аналитичари, отвара могућност да покрет "Доста је било" и листа Бориса Тадића и Чедомира Јовановића пређу цензус. 

22.00 - Непопуларни потези Владе, попут озбиљних мера штедње, нису уплашили гласаче, каже Владимир Вучковић, члан Фискалног савета.

20.55 - Ово су били избори СНС-а за апсолутну већину и других странака да пређу цензус, каже политиколог Славиша Орловић коментаришући прве резултате да је СНС добио 56,2 одсто гласова. СРС је, истиче, можда највећи добитник.

20.50 - Нова влада ће морати да премести тежиште са фискалне консолидације ка реформама, каже економиста Миладин Ковачевић.

У Србији су одржани ванредни парламентарни и редовни покрајински и локални избори у 138 општина и 25 градова. Према подацима Цесида, до 19 часова гласало је 52,9 одсто бирача.

Радио-телевизија Србије из минута у минут прати које ће странке и коалиције прећи цензус, ко ће формирати Владу, коме су грађани поверовали и зашто. У три телевизијска студија гости су били политички и економски аналитичари и новинари који су анализирали кампању, излазност и коначно изборне резултате.

Коментаришући прве резултате избора, према којима је СНС освојио више од 50 одсто гласова, политиколог Славиша Орловић рекао је да су ови избори били избори СНС-а за апсолутну већину и других странака да пређу цензус.

Можда је највећи добитник Српска радикална странка, која је успела да пређе цензус и уђе у парламент, каже Орловић.

Политиколог Зоран Стојиљковић каже да досадашњи резултати избора нису ништа изненађујуће јер је, истиче, онај ко је расписивао изборе очекивао такве резултате.

"Чињеница је да СПС остаје странка број два", рекао је Стојиљковић.

Истиче да водећа позиција Српској напредној странци доноси извесну сигурност, дужи период владавине али и релаксирајућу позицију за избор партнера. Додаје да је највећи проблем мала сазнајна вредност ове кампање, коју су, тврди, обележели неједнаки услови, приступ новцу и самој кампањи.

"Историјски успех у пропорционалном изборном систему"

Коментаришући изјаву Александра Вучића након објављивања резултата избора, Славиша Орловић је истакао да је Вучић у праву кад каже да је ово историјски успех јер није уобичајено да једна странка у пропорционалном изборном систему освоји апсолутну већину.

Додао је да је Александар Вучић популарнији од своје странке и да је један од ретких политичара са избалансираном подршком у земљи и ван земље - на Западу и на Истоку.

Социолог Милан Николић сматра да је лидер СНС помало разочаран јер је очекивао убедљиво водство између 52 и 53 одсто гласова, док историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић додаје да Вучић има разлога да буде задовољан јер му ово даје нову врсту допунског легитимитета за период у којем се очекују тешки потези.

Николић је рекао да су кључна питања на овим изборима била да ли ће демократе прећи цензус, ко ће од мањих коалиција успети да уђе у парламент, као и да ли ће СНС добити 50 одсто гласова.

"Донекле се неко пита и како ће Шешељ проћи, ја мислим да неће моћи да има више од седам до осам одсто", рекао је Николић гостујући у емисији "Изборна ноћ" на РТС-у.

Права драма је, како каже, с ким ће СНС правити коалицију.

"Очекује се коалиција око СНС-а"

И историчар Анђелковић, као и социолог Владимир Вулетић, очекују да ванредни парламентарни избори резултирају коалицијом.

Анђелковић истиче да већа излазност одговара највећој листи јер се тако подиже праг за цензус.

"Када се излазност у неком моменту повећава, можемо да очекујемо да су мање партије почеле да раде и активирају своје чланове, некоме од њих ће вероватно то ићи у прилог, али неки ће и потонути. Већа излазност значи већи цензус и то одговара највећој странци", нагласио је Анђелковић.

Владимир Вулетић је рекао да је, упркос предвиђањима када су избори расписани, ове године излазност била већа него претходних година. То, сматра, не би било тако да су одржани само локални и покрајински избори.

Говорећи о могућој коалицији, Вулетић наводи да очекује да СНС покуша да створи што је ширу могућу коалицију.

"Тешке реформе нису уплашиле гласаче"

Економиста Миладин Ковачевић је, у разговору за РТС, рекао да ће нова влада морати да премести тежиште са фискалне консолидације ка реформама.

То ће се, додао је, радити на четири фронта: реструктурирање 17 предузећа, трансформација и консолидација неколико јавних предузећа ("Србијагас", ЕПС, "Железнице Србије"), затим секторске реформе и дуге системске реформе које морају да захвате социјалне функције – пензиони систем и фонд...

Владимир Вучковић, члан Фискалног савета, каже да непопуларни потези Владе, попут озбиљних мера штедње, нису уплашили гласаче.

"Очигледно је да гласачи дају подршку економској политици претходне владе, што је занимљиво јер су урађени неки непопуларни потези. Изгледа да то није уплашило гласаче, што је важна порука за нову владу да штедња, смањење плата и пензија, отпуштања не морају да резултују опадањем политичког капитала", рекао је Вучковић.

Програмски директор "Транспарентности Србије" Немања Ненадић рекао је да од избора до избора нема крупнијих промена у борби против корупције. Ту се мисли на стандардне мере - повећање јавности рада и охрабривање људи да пријаве корупцију.

Тестова за владу има доста, она има послове из своје надлежности, законе које је себи поставила за циљ да донесе, нагласио је Ненадић.

Сматра да ће Европска унија бити строжа према влади него што је то била до сада.

Гостујући на РТС-у, главни уредник Недељника Вељко Лалић изјавио је да је ово била најмонотонија кампања у којој су динамику унеле јавне личности које су јавно подржале неке странке.

Тако је било са ДС-ом и коалицијом ДСС–Двери. Мислим да би те две листе прошле боље да су раније кренуле са тим, каже Лалић.

Спољнополитички коментатор Политике Бошко Јакшић, који је на претходним изборима подржао политичку идеју "Преокрет" Чедомира Јовановића, каже да ове године није подржао ниједну листу.

"Чини ми се да се свет опредељује према личности. Зашто је свака листа морала да има и презиме?", упитао је Јакшић.

У кампањи је, додаје, недостајао телевизијски дијалог у коме би учествовао лидер највеће странке Александар Вучић.

Говорећи о опозицији, новинар листа Данас Зоран Пановић истакао је да Вучића може да угрози само организована политичка партија, а Јакшић је истакао да је "највећи део опозиције сам себи пуцао у ноге последњих година и за време док су били на власти". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару