ОЕБС: Све спремно за изборе на КиМ

На Косову и Метохији све је спремно за одржавање избора за републички парламент, а грађани ће своје бирачко право моћи да остваре на 90 бирачких места, која ће бити отворена широм Косова. Портпарол Мисије ОЕБС-а у Приштини Сенад Шабовић изјавио је да имају добар логистички план, спремно особље и да се надају да ће све бити у најбољем реду.

Мисија ОЕБС-а на Косову спровешће "акцију прикупљања гласова", како би омогућила бирачима са правом гласа приступ српским изборима, а потом ће гласачке кутије са "прикупљеним гласовима" транспортовати у Рашку и Врање, потврђено је Танјугу у ОЕБС-у у Приштини.

Портпарол Мисије ОЕБС-а у Приштини Сенад Шабовић изјавио је да су спремни за изборе, да имају добар логистички план, спремно особље и да се надају да ће све бити у најбољем реду.

На Косову ће Мисија ОЕБС-а отворити пет центара са повезаним огранцима широм Косова.

"Добили смо бирачки матерјал, примопредаја је извршена у четвртак, РИК нам је материјал доставио у Врању и Рашки и он је сада у нашим просторијама у Приштини и биће достављен на време, пред отварање ценатара и огранака" рекао је Шабовић.

Ангажовање ОЕБС-а ослања се на претходна искуства, нарочито оно из 2014. године.

Након заврšетка процеса, ОЕБС ће транспортовати прикупљене гласове у Рашку и Врање и предаће их РИК-у на бројање и остале пратеће процедуре, потврдио је Шабовић.

"У осам сати увече, након што буду затворена биралишта, наше особље врши паковање, сакупљених гласова и транспортује их у Врање и Рашку ради бројања и додатних процедура. Процедура у самој јединици у самом центру је иста као и 2014. године", рекао је Шабовић.

У Косовској полицији је речено да ће због одржавања јавног реда и мира у недељу на улицама бити појачно присуство њихових припадника.

Косовска полиција ће такође бити укључена у пратњу, како га називају "осетљивог" односно изборног материјала и гласачких листића.

Републичка изборна комисија одлучила је да, како су навели, из безбедносних разлога на Косову и Метохији смањи број локација бирачких места, са 25 на 21.

То конкретно значи да ће се нпр. у Косовској Митровици гласати само у једној, а не као раније у неколико школа у овом граду.

Број бирача остаје исти и они ће своје бирачко право моћи да искористе на 90. бирачких места колико ће у недељу бити отворено на Косову и Метохији.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару