Ко има тачније изборне прогнозе, истраживачи или кладионице?

Истраживања јавног мњења политичарима, неретко, служе како би мењали стратегију. Истраживачке методе из године у годину све су прецизније, али могућност грешке увек постоји. У последњих неколико година своје политичке прогнозе имају и спортске кладионице, а познаваоци кажу да су, готово увек, тачне. Да ли су поузданије прогнозе кладионичара или истраживача јавног мњења?

Политичари или проценти - кога чешће виђамо пред изборе тешко је проценити. Ко ће победити, колико људи ће гласати, ко је будући премијер - готово да нема изборне и постизборне радње која се не сагледава кроз бројке. У мору истраживања израња и питање: које је најтачније?

На неком стандардном узорку од 1.200 људи, маргина грешке иде до плус/минус 2,7 или плус/минус три одсто и то увек морамо имати у виду када је у питању истраживање јавног мњења. Друга ствар која је важна јесте да је свако истраживање поглед у прошлост. То значи да је нама од момента завршетка истраживања, до момента објављивања потребно да прође неколико дана, а у међувремену могу да се десе неке ствари које могу битно да промене одлуку", каже Бојан Клачар из Цесида.

Истраживачи јавног мњења о свом производу говоре као о веома квалитетном. И све је квалитетнији последњих година, али сустиже га и конкуренција са озбиљним прогностичарским стажом, али у другим областима.

"Можемо да кажемо да смо отприлике 90 посто граница које смо поставили за изборне листе погађали у претходним циклусима. Увек буде неко изненађење, увек буде одступања у одређеној мери, али можемо да кажемо да су наша предвиђања била релативно тачна", истиче Ненад Радановић из кладионица "Меридиан".

И за ову недељу кладионичари се надају тачној прогнози - како победника фудбалске утакмице Сандерленд - Арсенал, тако и победника на парламентарним или покрајинским изборима. То што су, готово увек, на правој страни терена дугују методама одређивања квота и могућношћу да их мењају све до отварања биралишта.

"Квоте се формирају пре свега на основу истраживања јавног мњења, али оних релевантних истраживања јавног мњења, затим на основу статистике претходних изборних циклуса и на крају на основу искуства самих наших оператера који креирају ову врсту понуде", каже Радановић.

Насупрот кладионицама, традиционални истраживачи држе се правила, тачније репрезентативног узорка од 1.200 испитаника, који одговара попису становништва.

"Истраживања су најбоља када указују на одређене трендове. Уз све оне ограде које морамо да урадимо зато што ми дефинитивно не можемо да знамо да ли ће неки испитаник који нам је рекао да ће да изађе на изборе, да промени своју одлуку и да на крају се не појави у недељу на биралишту, што нама битно утиче на пројекцију резултата", каже Клачар.

И уз повремене авантуре са политиком, кладионичари не преузимају истраживачки терен, већ остају на свом спортском. Из забаве већ гледају у будућа такмичења - одређене су квоте и за наредног генералног секретара УН.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару