ПИК: За сада 13 листа за покрајинске изборе

Покрајинска изборна комисија утврдила је збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Војводине на којој се налази 13 странака, коалиција или група грађана.

Листе које ће се наћи на изборним листићима су: "Александар Вучић - Србија побеђује" са 120 кандидата, под редним бројем два биће листа "За Војводину рада и знања - Демократска странка, ДСХВ, Нова, Зелени - др Бојан Пајтић" са 120 кандидата.

Под редним бројем три је листа "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) - Драган Марковић Палма, Патриотски покрет Србије" са 120 кандидата.

Гласачи ће моћи да бирају и између листа "Ненад Чанак - Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) - Дигни главу" која има 120 кандидата, "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" са 120 кандидата и "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", такође са 120 кандидата.

Следе листе "Двери - Демократска странка Србије - Санда Рашковић Ивић - Бошко Обрадовић" са 120 кандидата, "Борис Тадић, Чедомир Јовановић - Савез за бољу Војводину - Либерално демократска партија, Социјалдемократска странка" са 119 кандидата.

"Народни покрет Динара-Дрина-Дунав - Томислав Бокан" са 120 кандидата и "Мађарски покрет за аутономију - Др Тамаш Корхец - ДЗВМ - Арон Чонка" са укупно 60 кандидата, такође су се нашле на збирној листи.

Последње три листе на гласачком листићу на покрајинским изборима биће "Зелена странка" са 71 кандидатом, "Српско руски покрет - Александар Ђурђев" са 61 кандидатом и "За слободну Србију - Заветници - Милица Ђурђевић" која има 34 кандидата.

ПИК је Покрету Доста је било одбацио листу због неправилности, међутим покрет је данас саопштио да је Управни суд усвојио њихову жалбу и додао да сада очекује од ПИК-а да им прогласи покрајинску листу.

Покрајински избори организују се по пропорционалном изборном систему, а Скупштина Војводине има 120 посланика.

Гласачки листић на покрајинским изборима биће светлозелене боје.

Према подацима из Решења о одређивању бирачких места за гласање на изборима за посланике у Скупштину Војводине, ПИК је одредио да у Војводини има 1.785 бирачких места.

Како је објавила Покрајинска изборна комисија, у Војводини има 1.729.201 бирача, што је за 6.415 бирача мање него 2012. године.

У Решењу о утврђивању броја гласачких листића за избор посланика у Скупштину Војводине, наглашено је да ће бити штампан исти број гласачких листића, као и да се број резервних гласачких листића одређује у износу од 0,3 одсто од утврђеног броја гласачких листића, што је 5.188.

Крајем марта, ПИК је затражио од надлежних органа да појачају мере обезбеђења око зграде Скупштине Војводине, где се налази седиште комисије, због инцидената у којима су активисти СПС-а и ЈС-а физички покушали да спрече активисте ЛСВ-а да предају изборну документацију.

За председника ПИК изабран је дипломирани правник из Новог Сада Дарко Рудић, а за његовог заменика дипломирани правник из Петроварадина Миодраг Парлаћ.

Покрајински и парламентарни избори биће одржани 24. априла 2016. године.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару