Какве програме странке нуде за Војводину?

Како се избори одржавају на сва три нивоа власти, тешко је раздвојити шта се посебно нуди гласачима у Војводини. Кампања на нивоу Републике утицаће и на кампању и резултате у Војводини, сматрају у ЦЕСИД-у.

Кампања кратка, а Војводина као тема није довољно наметнута, оцена је дела учесника у изборној трци за покрајинске изборе. За глас бирача у Покрајини, једни се боре подсећајући на резултате у претходном периоду.

"Ми смо спровели највећи инвестициони циклус после 50 година у Војводини, све области друштвеног живота смо унапредили да предњаче у Републици Србији и ми ћемо радити исто као и до сада", каже Мирослав Васин из ДС-а.

Бранислав Богарошки из ЛСВ-а каже да је "као увек до сада лајт мотив наше кампање и политике пуна аутономија Војводине, судска извршна и законодавна власт и имовина и изворни приходи неопходност доношење а закона о финансирању".

С друге стране, војвођански социјалисти поручују да Војводина не може да има извршну, судску и законодавну власт, усредсредили су се на привреду.

"Треба да схватимо да Војводина треба да буде заокружена као економска регија и да се скоро ништа без обзира на сву количину новца коју смо добијали по уставу, овде у претходних 20 година није урађено, Војводина економски заостаје има 17 сиромашних општина", каже Душан Бајатовић из СПС-а.

Свесни да је тешко раздвојити републичку кампању од покрајинске, страначка изборна опредељења СВМ-а су истовремено и регионална и мањинска.

"Посебан акценат стављамо на пропорционално запошљавање, мислим да смо подрепрезентовани у јавном сектору и мислим да би у следећој години требало да имате значајније искораке и у том смислу", истиче Иштван Пастор из СВМ-а.

Програм за Војводину, СНС је саставила у 20 тачака.

"Кључни део нашег програма за Војводину јесте да заједнички делују, наступају, функционишу и локалне самоуправе и покрајинска влада и републичка влада. Грађанима Војводине је заиста доста и уморни су од тих сукоба око надлежности, ненадлежности локалних самоуправа и Владе", каже градоначелник Новог Сада Милош Вучевић из СНС-а.

Кампања у Војводини носи одређене специфичности и у некој мери, републичка кампања могла би да утиче на опредељење бирача.

"За очекивати је да спајање избора у већој мери одговара странкама владајуће коалиције него странкама опозицје", истиче Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

У изборној трци у Покрајини учествује 13 изборних листа.

Грађани Војводине ће своје представнике у Скупштини Војводине бирати по пропорционалном изборном систему, а не као ранијих година по комбинованом.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару