Ђурђевић: Печати фалсификовани, судови "чисти као суза"

Поводом неправилности на две изборне листе - Једниствена руска странка и То смо ми-Природни покрет - које је Републичка изборна комисија одбила да прогласи, председник РИК-а Дејан Ђурђевић указао је да су српски судови у оба случаја "чисти као суза", док је неко фалсификованим судским печатима обавио лажне овере.

"Овде нема никаквих злоупотреба нити од стране судова, нити судских оверитеља" рекао је Ђурђевић на седници РИК-а.

Истакао је да је неспорно утврђено да се на папирима који су предати РИК-у налази слика печата на коме пише Република Србија Први основни суд, са грбом Републике Србије и римским бројем III, који међутим не припада Првом основном суду у Београду.

"Овде имамо случај да је неко направио лажни печат и са тим лажним печатом правио лажне овере и та исправа није судски оверена исправа.
То је обична приватна исправа коју ми не можемо да узмемо у обзир приликом утврдивања испуњености услова за проглашење изборне листе", нагласио је председник РИК-а.

Слична је ситуација се догодила и са наводним печатом суда у Шапцу, са којим Основни суд у Шапцу нема никакве везе, навео је Ђурђевић.

Према његовим речима, једина несрећа Основног суда у Шапцу јесте што је "тај који је то штампао на компјутеру узео њихов печат и штампао га, а могао је да узме печат било ког основног суда".

"Ово нема никакве везе са судовима. Судови у ову ствар нису укључени. Овде нема никаквих злоупотреба судских оверитеља", нагласио је председник РИК-а.

Овде се, како је указао, ради о најприземнијем облику фалсификата - да је неко на штампачу штампао печат неког суда, односно да је неко направио печат неког суда и отискивао на изјаве.

Ђурђевић, је такође објаснио да свака институција, било да је у питању суд, било Влада, РИК, нотар, адвокат... треба да изради свој печат и да један отисак тог печата мора да буде депонован.

"Ако се сутра у правном саобраћају појави сличан такав печат упоређивањем отисака депонованог печата са неким сумњивим печатом неспорно се утврђује, да ли је на исправу отиснут депонован, прави печат или лажни", навео је Ђурђевић који је и професор на Правном факултету у Београду.

Такође је указао да је РИК добио извештај од суда да је печат са римским бројем III до јануара 2015. године коришћен у Првом основном суду, када је оштећен, услед чега је повучен из употребе, запечаћен и стављен у сеф који се налази у "сигурној соби".

"Људи су извршили проверу и рекли су да тај њихов оштећени печат са римским бројем III није напустио тај сеф и ту 'сигурну собу' од јануара 2015. године и неспорно је да оно што ми видимо на тим изјавама, што нам личи на печат Првог основног суда, није печат Првог основног суда.

То је лажан печат и неспорно је да те изјаве немају никакве везе са Првим основним судом", нагласио је Ђурђевић.

субота, 06. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару