Балинт Пастор: Мађарски покрет није скупио довољно потписа

Члан председништва Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да листа Демократске заједнице војвођанских Мађара и Демократске заједнице Хрвата под називом "Мађарски покрет" нема довољан број потписа подршке грађана за предстојеће републичке изборе.

Балинт Пастор је рекао да је "Мађарски покрет" потписе предао јуче, 8. априла, последњег дана законског рока за предају кандидатуре нешто пре поноћи. Чланови СВМ-а делегирани у републичку изборну комисију увидом у документацију листе Мађарски покрет утврдили су да је ту листу својим потписом подржао 9.821 грађанин, што је, како је рекао, недовољно да би се листа прогласила.

"Тој листи недостаје 179 потписа, а на њој се налази и 310 потписа грађана који нису уписани у бирачки списак. Тако се испоставља тачним оно што су функционери СВМ причали последњих недеља да је наша листа једина листа мађарске националне заједнице на предстојећим републичким изборима", рекао је Пастор.

Истакао је да је оно што је карактеристично за ту листу, за коју су Демократске заједнице војвођанских Мађара и Демократске заједнице Хрвата тражили статус листе националне мањине јесте велики број потписа добијен од грађана са пребивалиштем у Краљеву, Ћуприји, Лозници, Зајечару, Бору, Мајданпеку, Крагујевцу, Бујановцу, Ваљеву и Бајиној Башти, а да је око 60 грађана са презименом Илић, 50 Јанковић, око 100 Петровић и 152 са презименом Јовановић подржало ту листу, односно, како је нагласио да је најмање 30 одсто потписа подршке прикупљено на територији поменутих општина.

Балинт Пастор је напоменуо да је легално да се за републичке изборе потписи подршке прикупљају на целој територији Србије, али је оценио да је скандалозно и необјашњиво да једна мађарско-хрватска листа има тако велики број потписа са подручја уже Србије.

"Мислим да се из овога може закључити да се ради о превари у политичком смислу и да се та листа не може сматрати мањинском, јер подршку није добила од припадника мађарске или хрватске националне заједнице, а представља се као заступник интереса те две националне заједнице", сматра Балинт Пастор.

Појаснио је да ће "Мађарски покрет" пошто нема довољан број потписа имати рок од 48 сати да допуни документацију.

"Поучени искуством пратићемо где ће прикупљати потписе и да ли ће им у томе на целој територији Србије подршку пружити Демократска странка као што је то чинила претходних недеља", рекао је Пастор додајући да је сигуран да на територији Војводине за 48 сати неће успети да прикупе недостајуће потписе.

За мањинску листу неопходно је прикупити 10.000 потписа подршке да би листа била проглашена, а на изборима је у зависности од излазности неопходно да странке које излазе на мањинским листама освоје од 12.000-15.000 гласова за један мандат у Народној Скупштини Републике Србије.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару