Гаџин Хан – и супарници и сарадници

Челни људи општине Гаџин Хан, председник и његов заменик, у предизборној кампањи истовремено су и саборци и противници. Обојица су кандидати за посланике у републичком парламенту на изборној листи коалиције Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије, а на локалу се боре један против другога за место председника општине.

Испред зграде општине Гаџин Хан је споменик чувеном српском војнику Драгутину Матићу, а у згради општине још од првих вишестраначких избора су социјалисти - уз неког од коалиционих партнера. Садашњи председник на тој позицији је 12 година и тражи нови мандат.

"Пре ових избора размишљао сам да ли уопште да се кандидујем, и онда дођете у ситуацију да су многи послови започети, да и даље сматрамо да нам треба континутет како бисмо могли започете инвестиције да завршимо", истиче председник Општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић.

Директни супарник биће му његов садашњи заменик у Општини, носилац листе Јединствене Србије који је у локалној власти последњих 10 година.

"Председник општине је већ три мандата, па време је да дође неко млађи. Додуше, ја сам млађи две године и мислим да ћу преко мог председника Драгана Марковића Палме успети да доведем најмање једног инвеститора у Гаџин Хан", каже заменик председника Општине Гаџин Хан Дејан Игњатовић.

У општинској канцеларији дуго година, кажу, успешно сарађују, али у кампањи се и на то другачије гледа.

"Они критикују све што није урађено, кажу да сам ја крив, а они су били осам, 10 година. Најлакше је да се ваде на мене", каже Саша Ђорђевић.

Дејан Игњатовић додаје да Ђорђевића нико силом не тера да буде председник општине и да не може да се жали.

"Кад ја будем председник општине, ја ћу да прихватим све критике и сав терет ћу да повучем", каже Игњатовић.

И да има чаробни штапић, локална власт у Гаџином Хану тешко би решила све проблеме које општина има - све је мање становника и све мање посла. Приватизација је овде 100 одсто била неуспешна јер су сва приватизована предузећа отишла у стечај.

Пре приватизације у привреди је радило око 2.500 људи, данас око 250. У општини је шездесетих година живело око 24.000 становника, а данас три пута мање. Сваке године практично се изгуби једно село.

Можда би Гаџином Хану помогло када би коначно имали свог представника у републичком парламенту, који би скренуо пажњу на проблеме тог места.

Председник општине и његов заменик кандидати су и за посланике на листи СПС ЈС.

"Председник општине је 70. на листи а ја 86. Ја бих њему препустио да буде посланик, а ја председник општине", каже Игњатовић.

Већ дуже од две деценије Гаџин Хан није имао републичког посланика, а наши саговорници из тог места признају да је мала вероватноћа да ће га имати после 24. априла.

уторак, 30. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару